Anton Hrachovský Rôzne Zo Slovenska Technológie

3D animácia historického hradu v Šuranoch: Presunieme sa o 400 rokov späť, VIDEO

Historický hrad v Šuranoch odolával v minulosti nájazdom Turkov, rozmach mesta sa však postaral o jeho zánik. Teraz máte možnosť zhliadnuť jeho 3D animáciu a presunúť sa v čase naspäť zhruba o 400 rokov.

Ilustračný obrázok k článku 3D animácia historického hradu v Šuranoch: Presunieme sa o 400 rokov späť, VIDEO
Zdroj: Facebook

V rámci interaktívnej prednášky Šuriansky hrad – známy a neznámy mali návštevníci počas Noci múzeí a gelérií v Šuranoch možnosť zhliadnuť unikátnu prezentáciu. Týkala sa zaniknutého Šurianskeho hradu a slúžila ako vizualizácia možného vzhľadu mesta Šurany a k nemu priľahlému hradu v období jeho rozkvetu v 16. storočí.

3D vizualizácia hradu

Autori z Dwarf digital archeology vychádzali pri jej tvorbe z podkladov miestneho múzejníka, historika a spisovateľa Miroslava Eliáša a prvého vydania jeho diela s názvom Pamätný spis k dejinám Šurianskeho hradu. Ako sami autori uviedli, dôležitým podkladom bolo aj 1. uhorské vojenské mapovanie, na ktorom je ešte dobre viditeľná urbanizácia mesta v 18. storočí a je na ňom tiež vyznačená ruina vtedy už zaniknutého hradu.

„Máme k dispozícii aj archeologické nálezy, no hrad zmizol z povrchu zemského. Pripravená je prezentácia 3D animácie Šurianskeho hradu aj s mestom, vrátime sa približne o 400 rokov späť. Návštevníci sa budú môcť s pomocou špeciálnych okuliarov poprechádzať po hradnom nádvorí. Bude to niečo, čo sme tu doteraz ešte nemali,“ vysvetlil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Šuranoch Miroslav Eliáš.

Šuriansky hrad

Hrad sa nachádzal sa v dnešných Šuranoch, na mieste zvanom Podzámeček. Postavený bol v závere 14. storočia, predpokladá sa, že to bolo niekedy v rokoch 1382 až 1403. Bol obkolesený dvoma ramenami rieky Nitra a pôdorys mal v tvare romboidu. Bol strediskom bohatého života a jeho najslávnejši obdobie nastalo v období protitureckých vojen. Významnou postavou bol jeho majitel a kapitán Tomáš Bosniak. Preslávil sa ako úspešný protiturecký bojovník a mal dceru Žofiu – známu uhorskú šlachtičnú.

V roku 1663 dobyli hrad Turci, ktorí ho okupovali až do roku 1684. Koncom 17. a začiatkom 18. storočia bol v rukách Františka Rákociho II. Jeho stavovský odboj zapríčinil aj zánik hradu. Po jeho dobytí cisárskymi vojskami v septembri 1710 sa o poškodený hrad nik nestaral, postupne sa rozpadával a v roku 1867 sa zrútila jeho posledná veža.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM