MI Zo Slovenska

5 000 eur! Ak porušíte tieto nariadenia, mastná POKUTA vás neminie

Váš mobilný operátor čoskoro prezradí štátu, že ste boli v rizikovej krajine, kde je vysoký výskyt Covid-19. Ak nepôjdete do domácej karantény, hygienici to zistia a dajú vám mastnú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku 5 000 eur! Ak porušíte tieto nariadenia, mastná POKUTA vás neminie
Zdroj: unsplash.com

A je to tu. Premiér Igor Matovič už dávnejšie avizoval sprísňovanie opatrení v súvislosti s bojom proti koronavírusu a vláda dnes oznámila prvé z nich. Štát si vďaka údajom od mobilných operátorov posvieti na dodržiavanie domácej karantény a previnilcom naparí pokutu v tisícoch eur. Zmenu ešte musia schváliť poslanci.

Operátori vás prezradia

Po návrate z rizikových krajín, ktoré Slovensko označuje ako “červené”, musíte ísť do domácej karantény na päť až šesť dní a potom absolvovať test na Covid-19.

Najnovšie by vás na túto povinnosť mal špeciálnou sms správou upozorniť aj váš operátor. Zároveň vám pripomenie, že máte povinnosť nahlásiť sa na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Vláda v pondelok schválila, že hygienici si budú môcť overiť, či ste si túto povinnosť splnili. Budú si môcť vyžiadať od mobilných operátorov čísla ľudí, ktorí sa vrátili z rikových krajín a porovnať ich s tými, ktorí sa im dobrovoľne nahlásili.

„Nejde o osobné údaje. Hygienici len dostanú zoznam telefónnych čísiel ľudí, ktorí sa nachádzali v červenej krajine a za nejaké obdobie prídu na Slovensko,“ vysvetlil minister dopravy Andrej Doležal, ktorý zákon na vládu predložil.

Tučná pokuta

Ak hygienici zistia, že niekto sa im po návrate z rizikovej krajiny nenahlásil, budú ho kontaktovať a skontrolujú, či dodržiava povinnú domácu izoláciu.

Nedodržiavanie domácej karantény bude považované za priestupok, s ktorým je spojená aj pokuta. Doteraz to bolo 1650 eur. Po novom to môže byť až 5000 eur.

Zvýšenie pokuty môže byť výsledkom tlaku premiéra Igora Matoviča. Ten sa nedávno vyjadril, že pokuta 1650 eur je príliš nízka a on osobne by za túto sumu pridal ešte aspoň jednu nulu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM