Lenka Fedorová Regióny

5 výnimočných dediniek pri Košiciach: Kde je najviac bocianov a ktorá má parný mlyn?

V okolí metropoly východu sa nachádza množstvo dedín, ktoré v sebe skrývajú nevídané čaro. Atmosféra vidieka, ale aj rarity či zaujímavosti, o ktorých ste nevedeli vás dostanú.

Ilustračný obrázok k článku 5 výnimočných dediniek pri Košiciach: Kde je najviac bocianov a ktorá má parný mlyn?
Zdroj: Dnes24.sk

Po úspechu seriálu o zaujímavých dedinkách z okolia Košíc prinášame prehľad ďalších dedín, ktoré rozhodne stoja za to, aby sa o nich vedelo. Svojou históriou či raritami pútajú pozornosť a nemali by uniknúť ani vám.

Budimír

Obec Budimír leží asi 12 kilometrov severovýchodne od Košíc. Architektonický objekt kaštieľa je vo výbornej polohe, v smere do Košíc je dobre viditeľný a zvonku ho zdobí nádherná francúzska záhrada. Budovu postavili ešte v 18. Storočí. Okrem krásneho kaštieľa sa obec pýši aj vlastným maratónom. V roku 2016 sa bežal už 21. ročník Budimírskeho maratónu.

Čečejovce

V obci sa nachádza klasický kaštieľ z druhej polovice 18. storočia, oproti nemu bol postavený pamätník obetiam I. a II. Svetovej vojny. Z kamenných nástrojov zhotovených 35 tisíc rokov pred narodením Krista a objavených pri archeologických výskumoch v chotári obce je možné usúdiť, že už v staršej dobe kamennej tu žil človek. Odkryté základy starovekých neolitických osád v rôznych častiach chotára (najstaršia osada pochádza z obdobia 5 000 rokov pred narodením Krista) dokazujú existenciu početných osád s budovanými obydliami už v dobe kamennej, keď ešte veľká časť tohto územia bola pokrytá lesmi. Areál kaštieľa v obci ukrýva množstvo starožitností.

Čítajte tiež: 5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!

Košická Belá

V Košickej Belej sa zachovalo niekoľko sedliackych domov zo začiatku 20. storočia i barokovo-klasicistická budova katolíckej fary z 2. polovice 18.storočia a katolícky kostol zroku 1941. Obec je vďaka svojej polohe a Ružínskej priehrade vynikajúcim rekreačným miestom i chatárskou oblasťou. Do obce vedia aj zelená cyklotrasa z rekreačnej oblasti Alpinka. Blízko sa nachádza Železný vrch, ktorý vybieha z Prednej holice na dolinou potoka Belá. V roku 2000 tu bol obnovený kamenný obelisk a osadená pamätná tabuľa s menami padlých účastníkov 30. pešieho pluku v bojoch medzi vojskami Maďarskej červenej armády a príslušníkmi Československých légií za slobodu národa. Pri Košickej Belej sa jazdí aj medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž Enduro – International Six Days Enduro (ISDE).

Hačava

Obec Hačava sa môže pochváliť sakrálnou dominantou, ktorou je gréckokatolícky Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky z 18. storočia. V obci taktiež môžete nájsť rozosiate pôvodné zrubové domy s valbovou a sedlovou strechou. Okrem toho, je obec Hačava výborným východiskovým bodom pre pešie túry a cykloturistiku, nakoľko sa v jej okolí nachádza nádherná príroda.

Čítajte tiež: Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Košiciach, ktoré by mal poznať každý!

Buzica

Obec Buzica sa pýši zaujímavou raritou. V roku 2014 získala titul Európska obec bocianov. Niet divu, veď v Buzici hniezdia bociany priamo v strede dediny. Avšak ľudia si na ne zvykli. V obci je sídelných okolo 15 hniezd bocianov a domáci ich rešpektujú. Bocianom vraj vyhovuje čisté prostredie a močaristá zem, kde majú dostatok potravy. V Buzici a v chotári sa zachovalo aj viacero menších sakrálnych pamätníkov. Pozoruhodným je súbor plastík, ktorý sa nachádza v blízkosti bývalého Mátého mlyna. Sú to pieskovcové sochy sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie, medzi ktorými sa nachádza pieskovcový kríž, ktoré v roku 1739 dal postaviť Imre Szentimrey s manželkou, z vďaky, že počas morovej nákazy v roku 1738 sa nik z rodiny Szenimreyovcov nestal jej obeťou. Obec sa pýši aj unikátnou a malo známou pamiatkou. Nachádza sa v nej kompletne zachovaný parný mlyn z roku 1923.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/weby obcí

Krásy dedín pri Košiciach
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM