Lucia Koscelníková Regióny

V Bardejove začalo Kultúrne leto Bélu Kélera

Pred rodným domom bardejovského skladateľa slávnostne odhalili jeho sochu.

Ilustračný obrázok k článku V Bardejove začalo Kultúrne leto Bélu Kélera
Zdroj: LK

BARDEJOV. Minulý týždeň sa na Radničnom námestí uskutočnilo slávnostné otvorenie ôsmeho ročníka Kultúrneho leta Bélu Kélera. Huslista, dirigent a hudobný skladateľ sa v roku 1820 narodil v dome číslo 41 na Radničnom námestí v Bardejove. Práve pred touto budovou bola v rámci udalosti umiestnená drevená socha, ktorú počas slávnostného otvorenia v utorok odhalili. Drevená socha bude umiestnená na námestí počas celého festivalu.

Za účelom oživovania hudobného odkazu skladateľa vznikla v Bardejove v roku 2014 spoločnosť Bélu Kélera. Občianske združenie, ktoré úzko spolupracuje s odborom kultúry mesta Bardejov a Šarišským múzeom na podpore prezentácie tohoto odkazu.

„Pred asi pätnástimi rokmi som sa dozvedel, že Béla Kéler po svojej smrti odkázal Bardejovu všetky svoje hudobné pozostalosti. Jeho hudba v tom čase patrila medzi hudbu zabudnutú. A tak som začal pátrať po jeho skladbách a veľa som o ňom študoval. Chcem aby sa jeho hudba znova dostala do povedomia ľudí a aby vedeli kto bol bardejovský rodák Béla Kéler,“ hovoril Peter Bubák, generálny riaditeľ Spoločnosti Bélu Kélera.

Podujatie uvádzal Marcel Tribus, riaditeľ kultúrneho a turistického centra v Bardejove. Po jeho príhovore na úvod odznela skladba Bélu Kélera s názvom Spomienka na Bardejov. Československé duo v zložení Zuzana Berešová, klaviristka a Pavel Burdych, ktorý hral na husle. Po piesni nám Mária Čupová zarecitovala výber z poézie bardejovského básnika Jána Nagajdu, ktorý je inšpirovaný Kélerovou hudbou Bélu. Po recitácii sa nám prihovoril Ján Šurkala z občianskeho združenia Šport Osveta Kultúra (ŠOK) Zborov. Práve ŠOK je organizátorom projektu Drevosochárske sympózium, v rámci ktorého vznikla socha Bélu Kélera. Zadania sa ujal umelec Jozef Michňa, ktorý nám následne sochu odhalil a predstavil nám svoje dielo. Martin Choma, vedúci oddelenia kultúry MsÚ v Bardejove otvoril 8. Kultúrne leto Bélu Kélera a zúčastnených pozval na koncerty, ktoré sa v rámci festivalu uskutočnia.

„Ja som už len naskočil do dobre rozbehnutého vlaku, ktorý môj predchodca spoločne s pánom Bubákom začali. Už tu máme ôsmy ročník týchto krásnych Kélerových skladieb, ktoré pre nás Peter Bubák pozbieral a pripravil aby sa nám dostali do uší. Tento ročník sme sa rozhodli zorganizovať koncerty na rôznych miestach. Tým chceme dať divákom do povedomia nielen krásu Kélerových skladieb, ale aj krásu nášho mesta a okolia,“ hovorí Martin Choma.

„Myslím si, že rozprávať o Bélovi Kélerovi Bardejovčanom dnes už nie je potrebné. Som vďačná, že sa nám v roku 2010 podarilo oživiť jeho hudbu. Béla Kéler už dávno nie je zabudnutý a čoraz viac sa toho od neho aj hráva. Želám si len, aby sa z jeho rodného domu stalo múzeum hudby pre všetky osobnosti hudobnej kultúry, ktoré tu v Bardejove máte,“ povedala Irena Medňanská, muzikologička.

Slávnostné otvorenie 8. Kultúrneho leta Bélu Kélera
8
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM