Martin Sýkora Správy Regióny

A je to tu! Aktivácia zimnej údržby ciest v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča

V piatok (27.10.) prejde cez naše územie studený front spojený s tlakovou nížou. Za ním k nám od severozápadu prenikne studený morský vzduch. Cestári sú v pozore!

Ilustračný obrázok k článku A je to tu! Aktivácia zimnej údržby ciest v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča
Zdroj: poprad.dnes24.sk

V najbližších dňoch sa očakáva prevažne veľká oblačnosť, na mnohých miestach dážď, večer a v noci na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 800 m zrážky snehové. Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod 0°C.

Očakávajú prvé zásahy

„Aj keď zimnú údržbu ciest oficiálne začíname 1. novembra, našu činnosť neriadi kalendár ale príroda. Vzhľadom k nepriaznivým prognózam počasia nariaďujem v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča od piatku (27. októbra) aktivovať výkon zimnej údržby ciest. Naši vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia. Očakávam, že prvé výjazdy zimnej techniky nás čakajú v piatok podvečer,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK oblasť Poprad Marián Barilla. Prvé zásahy podľa Barillu cestári očakávajú na horskom priechode Vernár, na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách, na ceste od Tatranskej Kotliny smerom na poľskú hranicu, Podspády a Tatranskú Javorinu, v oblasti Liptovskej Tepličky a Vikartoviec, Novej Lesnej, Mengusovciach, Štôli, Batizovciach, Gerlachova a na horskom priechode Branisko.

Foto: Martin Sýkora

Cestári sú na zimu pripravení

Vo všetkých štyroch strediskách (Poprad, Kežmarok, Tatranská Štrba a Levoča) majú už pripravenú techniku na zimnú údržbu. Pre 10 okruhov zimnej údržby v Popradskom okrese bude slúžiť 10 sypačov a jeden rezervný, dve traktorové zametačky na dočisťovanie križovatiek, kruhových objazdov, zálivov alebo autobusových zastávok a k dispozícii sú aj dve snehové frézy. V prípade potreby si strediská Poprad a Tatranská Štrba vypomôžu. „Vo štvrtok u nás prebehla prehliadka techniky pred zimou, ktorá dopadla úspešne. Technika je na zimu pripravená, skládky sú naplnené posypovou soľou a inertným materiálom, máme dostatok ekologického posypového materiálu Solmag-S a plné nádrže nafty. Nič nám nebráni pustiť sa naplno do zimnej údržby ciest,“ povedal Marián Barilla.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na cestách treba byť opatrný

Riaditeľ podtatranských cestárov verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne. „Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí majú na svojich kolesách ešte letné pneumatiky,“ uzavrel Marián Barilla.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM