Správy

Absolventi, pozor! Aké sú vaše povinnosti po skončení školy?

Máte už po štátniciach alebo maturitnej skúške? Popri oslavách však nezabudnite na povinnosti voči štátu. Čo by ste mali urobiť ako prvé?

Ilustračný obrázok k článku Absolventi, pozor! Aké sú vaše povinnosti po skončení školy?
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Brány vysokých a stredných škôl opúšťajú v tomto období tisíce študentov. Niektorí si hľadajú prácu, iní sa zas rozhodli pokračovať v štúdiu. Viete, na aké úradné povinnosti by ste nemali zabudnúť?

Študentmi aj cez prázdniny

V ukončení štúdia na strednej a vysokej škole je zásadný rozdiel. Čerstvý maturant zostáva „študentom“ aj počas letných prázdnin, až do 31. augusta, a odvody za neho do tohto dátumu platí štát. Do tohto termínu môžu aj rodičia poberať prídavok na dieťa.

Ak stredoškolák pokračuje v štúdiu na vysokej škole, štát zaňho platí odvody aj naďalej. V opačnom prípade si musí od 1. septembra platiť odvody do zdravotnej poisťovne sám, alebo sa prihlásiť na úrade práce.

Rýchlo na úrad práce

Vysokoškoláci strácajú status študentov dňom vykonania záverečnej skúšky. To znamená, že štát hradí zdravotné poistenie za absolventa len do tohto dňa. Ak si teda nechcete platiť nemalé poplatky sami, mali by vaše prvé kroky po bujarej oslave smerovať na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak sa na úrade práce prihlásite do siedmich kalendárnych dní od štátnic, úrad vás do evidencie zaradí odo dňa nasledujúceho po nich, a štát tak platí odvody aj naďalej. Evidencia na úrade práce je však dobrovoľná, nemáte teda zákonom prikázanú povinnosť sa na úrade zapísať.

V prípade, že sa rozhodnete byť dobrovoľne nezamestnaní a platiť zdravotné poistenie sami, musíte do ôsmich dní od ukončenia školy doručiť ktorejkoľvek pobočke svojej zdravotnej poisťovne Oznámenie poistenca / platiteľa o zmenách spolu s dokladom o ukončení štúdia.

Ilustračný obrázok

Absolventi vysokých škôl
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM