Jakub Forgács Ostatné športy

Adrián (14) s kamošmi nakrútil VIDEO plné adrenalínu: Takto ísť dole Urpínom by si trúfol málokto

Mladý Bystričan má s kamarátmi vskutku adrenalínovú záľubu. Venujú sa downhillu, teda zjazdu z kopca na bicykli. Rozhodli sme sa preto šikovného športovca vyspovedať a zisťovali sme aj čo-to o novom videu, v ktorom spolu s parťákom trielia dole Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Adrián (14) s kamošmi nakrútil VIDEO plné adrenalínu: Takto ísť dole Urpínom by si trúfol málokto
Zdroj: Dnes24.sk

Downhill je najväčšou záľubou Banskobystričana Adriána Rusnáka (14). „K downhillu som sa dostal tak, že som videl kamaráta ako jazdí, tak som to chcel vyskúšať a veľmi sa mi to zapáčilo. Venujem sa mu už jeden a štvrť roka,“ prezradil so slovami, že iné adrenalínové športy zatiaľ neskúšal, chce zostať pri downhille a venovať sa mu naplno.

Rýchle reflexy sú dôležité

Ako sme sa dozvedeli, downhill nie je iba o zjazde z kopca. „Pred samotným zjazdom je menšia rozcvička. Malo by to byť tak, že cez leto sa jazdí a cez zimu cvičí, mala by sa nabrať kondička,“ pokračoval Adrián, ktorý už bol jazdiť aj mimo Banskej Bystrice, napríklad v Sliači a v Detve, no prednedávnom aj na bikeparku na Košútke.

„Pri downhille sú určite dôležité aj rýchle reflexy. Je to o tom, neurobiť chybu. Pády som nemal zatiaľ žiadne vážne, len vyhodenú lopatku a odreniny,“ priznal, no tiež spomenul, že už na bicykli, ktorý kúpil za 700 eur a nový by ho vyšiel až 1 800 eur, už menil vidlu, tlmič, brzdy, prehadzovačku, napínak, zadné koleso aj gripy.

Dievčatá v Banskej Bystrici podľa jeho slov downhill nejazdia, aspoň o tom nevie. „Poznám však pár zo Slovenska, ktorým to ide naozaj super,“ spomenul mladý športovec. Ako doplnil, je rád, že oni s kamošmi sa venujú športu ako je downhill a nechodia sa flákať.

Na bicykli dolu Urpínom

„Mám cieľ, vytvoriť s kamarátmi tím, pretože chceme začať jazdiť SPDH (Slovenský pohár downhillu). A určite sa chceme všetci dostať na bedňu, ale tam sa postavia už iní borci, tam je konkurencia naozaj obrovská,“ predostrel svoje túžby s tým, že pretekov sa ešte nezúčastnil, ale tento rok idú všetci, čo spolu jazdia, na Sliač, takže dúfa, že zajazdia dobre.

V Banskej Bystrici sú podľa jeho slov podmienky také, že všetky trate si stavajú sami. „Jednu máme na Urpíne, ktorú rekonštruovali chalani a ešte je aj jedna v Sásovej. Cez víkend je lepšie ísť mimo Bystrice, vyskúšať si aj iné trate ako u nás,“ pokračoval.

Pred pár dňami uzrelo svetlo sveta aj krásne video zjazdu Urpína, v ktorom je jednou z hlavných postáv aj Adrián. „Spravili sme s kamarátom menší edit, chceli sme ukázať, ako jazdíme, Podieľal sa na tom Lukáš Potančok, ktorý jazdil so mnou a ešte kameraman Martin Kováč, vďaka ktorému máme dobrý edit. Video vznikalo sedem hodín,“ dodal. Pozrieť si ho môžete v našej videogalérii!

Foto: archív Andreja Rusnáka

FOTO: Mladý bystrický jazdec downhillu Adrián Rusnák v akcii
7
Galéria
Downhill video na Urpíne
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM