Lucia Lauková Technológie

AeroMobil otestuje agentúra pre bezpečnosť letectva: Certifikát umožní prevádzku v Európe

Typový certifikát od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), v budúcnosti umožní prevádzku vozidla v Európe.

Zdroj: YouTube.com

AeroMobil podnikol ďalšie kroky v procese schvaľovania letovej spôsobilosti pre svoje nové testovacie lietajúce vozidlo modelového radu AeroMobil 4.0. V decembri 2018 podala spoločnosť žiadosť o typový certifikát od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), ktorý v budúcnosti umožní prevádzku vozidla v Európe.

Nový experimentálny prototyp

Spoločnosť sa usiluje o to, aby v nasledujúcich rokoch bolo vozidlo v súlade s európskou reguláciou pre automobilovú a leteckú dopravu. Zároveň chce dokončiť ďalšie letové a technické testy predtým, ako začne s výrobou.

Cieľom spoločnosti je certifikovať prvé vozidlo ako lietadlo s maximálnou vzletovou hmotnosťou nižšou ako 1200 kilogramov. V rámci certifikačného procesu bude podrobne preverená technická a inžinierska stránka AeroMobilu 4.0. Vozidlo bude musieť vyhovieť reguláciám EASA pre bezpečnosť a letovú spôsobilosť. Spoločnosť začala tiež s výrobou nového experimentálneho prototypu, ktorý by mal byť pripravený na letové testovanie už tento rok.

Plány na budúci rok

„Sme radi, že sme sa v rámci nášho harmonogramu dostali až k tomuto míľniku. V nasledujúcich rokoch sa okrem vývoja a testovania vozidla chceme orientovať na prípravu výroby. Stavba nášho lietajúceho vozidla je veľmi komplexný, ale zároveň progresívny proces. Je preto pochopiteľné, že agentúra EASA bude pri analyzovaní dizajnu nášho vozidla dôkladná. Sme pripravení na spoluprácu a sme hrdí na to, že sme dokázali technologicky začleniť najlepšie aspekty automobilovej a leteckej technológie do jedného dopravného prostriedku,“ hovorí Douglas MacAndrew zo spoločnosti AeroMobil.

V súčasnosti tvorí tím AeroMobilu viac ako 40 inžinierov a konštruktérov so skúsenosťami z leteckého alebo automobilového priemyslu. Mnohí z nich v minulosti vyvíjali a certifikovali najinovatívnejšie športové autá a napríklad aj prvé lietadlá s elektrickým pohonom.

Foto: ilustračné

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Horúca novinka z dielne AeroMobilu: Na svete je úplne nové lietajúce auto, FOTO
6
Galéria
Zdroj: AeroMobil
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM