Správy

Africký mor ošípaných: Ochorenie ohrozuje štvrtinu svetovej populácie prasiat

Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE) predpokladá, že v dôsledku šírenia vysoko nákazlivého vírusu afrického moru ošípaných môže uhynúť až štvrtina celosvetovej populácie prasiat, píše vo štvrtok agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Africký mor ošípaných: Ochorenie ohrozuje štvrtinu svetovej populácie prasiat
8
Galéria
Zdroj: TASR

Svetovú krízu v súvislosti s OIE vyvolalo šírenie tohto vírusu v uplynulom roku po svete. Ochorenie sa dostalo do viacerých ázijských krajín vrátane Číny, kde žije polovica celosvetovej populácie prasiat. Povedal to v Austrálii novinárom viceprezident OIE Mark Schipp.

Vakcínu proti tejto chorobe hľadajú veterinári na celom svete. Vzhľadom na povahu vírusu ide však o „zložitú výzvu“, dodal Schipp.

Africký mor ošípaných v tomto roku spustošil chovy na farmách v Číne, kde bolo údajne zlikvidovaných vyše milióna prasiat. Nákaza sa rozšírila aj do Vietnamu, Kambodže, Mongolska i do KĽDR.

Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými.

Prejavuje sa vysokou horúčkou, krátkym priebehom a veľmi vysokou úmrtnosťou s príznakmi podobnými klasickému moru ošípaných: ťažké dýchanie, krvavá hnačka, nafialovelé sfarbenie kože a potácanie.

Vakcína proti AMO nebola dodnes vyvinutá. Táto choroba bola prvotne rozšírená v krajinách subsaharskej Afriky. V Európe bola potvrdená v Španielsku a Portugalsku v 60. rokoch minulého storočia.

Vírus sa neprenáša na človeka.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Africký mor ošípaných
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM