Webnoviny - Svet

Agentúra Fitch zhoršila ratingový výhľad Belgicka

WEBNOVINY.SK

Foto: in.reuters.comNEW YORK 24. mája (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v pondelok zhoršila výhľad ratingu Belgicka zo stabilného na negatívny. Dlhodobý emisný rating (IDR) krajiny v zahraničnej a domácej mene agentúra potvrdila na stupni AA+. Krátkodobý emisný rating Belgicka ponechala na stupni F1+ a stropný rating krajiny na úrovni AAA. Agentúra vyjadrila obavy z tempa štrukturálnych reforiem a úsilia o konsolidáciu verejných financií vzhľadom na ústavnú krízu, ktorá spôsobila, že krajina nemá viac ako rok od ostatných parlamentných volieb novú vládu.

Verejný dlh Belgicka v roku 2010 dosiahol 96,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Vzhľadom na to má vláda podľa agentúry k dispozícii iba obmedzené fiškálne kapacity, aby dokázala odolať budúcim šokom. „Bez ohľadu na politické spory však pozícia krajiny pri bežnej správe verejných financií zostáva silná, čo zodpovedá vysokému ratingu Belgicka,“ konštatuje Fitch. Zníženie ratingu považuje agentúra za pravdepodobné, pokiaľ Belgicko nedosiahne ciele, ktoré si stanovilo v oblasti znižovanie rozpočtového deficitu.

Belgický rozpočtový deficit klesol v roku 2010 na 4,1 % HDP po tom, čo sa v roku 2009 dostal na úroveň 6,8 % HDP. Na rok 2011 je naplánovaný deficit na úrovni 3,6 % HDP. Agentúra Fitch pripomína, že na rozdiel od mnohých iných členov eurozóny Belgicko dokázalo stabilizovať pomer dlhu k HDP, keď v minulom roku krajina znížila svoj rozpočtový deficit viac, ako sa očakávalo.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM