Rôzne

Aj do JASKYNE potrebujete negatívny test: Kto sa ním musí preukázať?

Ak sa v tomto období chystáte spoznávať krásy našich jaskýň, tých otvorených, pripravte sa, že aj v nich platia opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Aj do JASKYNE potrebujete negatívny test: Kto sa ním musí preukázať?
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Slovenské jaskyne sú otvorené v režime OP (očkovaní – prekonaní). Môžu ich navštíviť aj ľudia, ktorí sa zaočkovať dať nemôžu. Musia však mať so sebou potvrdenie o výnimke a negatívny test. Slovenská správa jaskýň (SSJ) o tom informuje na svojom webe.

„Vstup do jaskyne (podzemia) okrem detí do šesť rokov je možný len s riadne prekrytými hornými dýchacími cestami (nos a ústa) – respirátor – výnimky sa neakceptujú,“ uvádzajú jaskyniari.

Maximálny počet osôb na vstup je podľa SSJ obmedzený podľa prevádzkových podmienok danej jaskyne. Rizikovým skupinám odporúča zvážiť návštevu jaskyne, a to s výnimkou už zaočkovaných osôb.

Na Slovensku sú momentálne otvorené štyri jaskyne – Demänovská jaskyňa slobody, Belianska, Bystrianska a Brestovská jaskyňa.

Od 1. februára k nim pribudnú ďalšie dva jaskyne, Važecká a Domica, pre TASR to potvrdila Iveta Plevová zo SSJ. Dodala, že ostatné sa otvoria od 1. apríla, respektíve od 15. mája v závislosti od pandemickej situácie.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM