han Zo zahraničia

PÁPEŽ vyzýva Putina, aby ukončil vojnu: Takéto činy nemožno NIKDY ospravedlniť!

Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil "špirálu násilia a a smrti" na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku PÁPEŽ vyzýva Putina, aby ukončil vojnu: Takéto činy nemožno NIKDY ospravedlniť!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Pápež ju Putinovi adresoval na Námestí sv. Petra a zároveň odsúdil „absurdnú“ hrozbu jadrovej vojny.

Je zarmútený

František vyzval aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby bol „otvorený“ vážnym mierovým návrhom a nabádal medzinárodné spoločenstvo na „využitie všetkých diplomatických prostriedkov“ na ukončenie tejto „obrovskej tragédie“ a hrôzy vojny.

„Som hlboko zarmútený prívalmi krvi a sĺz, ktoré boli v týchto mesiacoch preliate. Je mi ľúto tisícok obetí, najmä detí, a rozsiahleho ničenia, ktoré zanechalo mnoho ľudí a rodín bez domova a ohrozuje veľké oblasti zimou a hladom. Takéto činy nemožno nikdy ospravedlniť, nikdy! Je poľutovaniahodné, že svet spoznáva geografiu Ukrajiny prostredníctvom názvov ako Buča, Irpiň, Mariupol, Izium, Záporožie a ďalších miest, ktoré sa stali miestami neopísateľného utrpenia a strachu,“ povedal pápež počas modlitby Anjel Pána.

„A čo fakt, že ľudstvo je opäť konfrontované s jadrovou hrozbou? To je absurdné,“ citoval ho portál Vatican News.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM