Ivana Milanová Zo Slovenska Zo Slovenska

Aj vaša výplata prekročila vlani hranicu 900 eur? Vieme, kto zarobil najviac

Obyvatelia Žilinského kraja zarobili vlani podľa Štatistického úradu v priemere 918 eur. Komu sa darilo najviac a ktoré odvetvia skončili pod priemerom?

Ilustračný obrázok k článku Aj vaša výplata prekročila vlani hranicu 900 eur? Vieme, kto zarobil najviac
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov pracujúcich v Žilinskom kraji v roku 2015 dosiahla 918 eur, čo znamenalo medziročný rast o 4,9 %. Informovala o tom Katarína Holienčíková z odboru informatiky, registrov a informačných služieb pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Žiline.

V štruktúre ekonomických činností dosiahli podľa nej najvyššiu mzdu zamestnanci informácií a komunikácií – 1430 eur.

„Ďalšími v poradí boli zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach (1292 eur), v priemysle (1033 eur). Celokrajskú úroveň priemernej nominálnej mesačnej mzdy prekročili zamestnanci v zdravotníctve a sociálnej pomoci, vo verejnej správe, v obrane a povinnom sociálnom zabezpečení. Najnižšie zárobky v Žilinskom kraji mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, administratívnych a podporných službách a v ostatných činnostiach,“ uviedla Holienčíková.

Z priemyselných odvetví mali najvyššiu mzdu zamestnanci vo výrobe papiera (1491 eur), v dodávke elektriny, plynu, pary (1374 eur), vo výrobe strojov a zariadení (1231 eur) a vo výrobe motorových vozidiel (1252 eur).

„V štruktúre ekonomických činností relatívne najrýchlejšie rástli mzdy v stavebníctve (9,9 %) a v umení, zábave a rekreácii (9,4 %). Prírastok mzdy viac ako 5 % mali zamestnanci vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, v informáciách a komunikáciách a v priemysle spolu,“ doplnila Holienčíková.

„Vyššia ako celokrajský priemer bola aj mzda v okresoch Martin, Žilina a Ružomberok.“ uzavrela Holienčíková.

Čítajte tiež: TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: prehľad toho najčítanejšieho z Ružomberka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM