MAK Správy Rôzne

Ak ste klientom tejto banky, spozornite! Od jari ju nedobrovoľne zmeníte

Banka chce čoskoro opustiť slovenský trh a venovať sa biznisu v iných krajinách. Slovenskí klienti si však vďaka tomu môžu polepšiť.

Ilustračný obrázok k článku Ak ste klientom tejto banky, spozornite! Od jari ju nedobrovoľne zmeníte
Zdroj: TASR

Maďarská banka OTP plánuje tento rok do jari opustiť Slovensko, keďže sa jej v uplynulých rokoch nepodarilo zvýšiť svoj podiel na slovenskom trhu nad 3 %.

„Naším plánom je zvýšiť podiel na trhu všade, kde pôsobíme," uviedol Sándor Csányi, predseda Predstavenstva OTP, na tlačovej konferencii v slovinskej Ľubľane.

Na Slovensku sa banke nedarilo ani po dlhotrvajúcej a masívnej reklamnej kampani. Za posledných päť rokov bola banka väčšinou v strate.

OTP-čka začala pôsobiť na Slovensku v roku 2002, kedy vstúpila do problémovej a škandálmi opradenej Investičnej a rozvojovej banky z éry Mečiarizmu. Následne ju premenovala. Matka slovenskej banky o odchode z nášho trhu uvažovala už pred viac ako desiatimi rokmi, ale plány jej vtedy krachli vďaka svetovej finančnej kríze.

ČSOB, TATRA, ale aj Penta

Že je slovenská dcéra maďarskej OTP Banky na predaj sa šuškalo už minulý rok. „Najhorúcejšími záujemcami sú traja etablovaní hráči domáceho bankovníctva. Československá obchodná banka (ČSOB), Tatra banka a investičná skupina Penta, ktorá ovláda Prima banku a Privatbanku," priniesol vtedy ekonomický magazín Trend.

Dnes je už obchod na spadnutie a to, ktorý bankový dom vzrastie o 3 percentá a preberie kmeň klientov, sa dozvieme pravdepodobne do niekoľkých týždňov.

Klienti sa ale o svoje úspory či dlhy báť nemusia. Ich účty a zmluvy plynulo prejdú pod novú banku, o čom budú dostatočne a včas informovaní.

Dokonca sa dá povedať, že si prestupom polepšia, keďže väčšie bankové skupiny dokážu klientom poskytnúť lepší servis nielen vďaka väčšej sieti pobočiek, ale aj rozsiahlymi technologickým inováciám.

Veľké plány v Slovinsku

Maďarská banková skupina minulý rok prevzala od francúzskej Société Générale jej slovinskú dcéru SKB Banka. A plánuje ďalšiu expanziu prostredníctvom prevzatí. SKB Banka bola v roku 2018 štvrtou najväčšou bankou v krajine s podielom na trhu na úrovni 8 %. Od polovice decembra 2019 je súčasťou OTP.

Maďarská banka podľa Csányiho dúfa, že v strednodobom horizonte zvýši svoj podiel na slovinskom trhu na približne 25 % až 30 %, aby mohla efektívnejšie riadiť svoje podnikanie. To je viac ako 23 %, čo je aktuálny podiel NLB, najväčšej banky v Slovinsku.

OTP je jedna z najväčších bankových skupín v juhovýchodnej Európe. Vstúpiť na Slovinský trh si želala už nejaký ten čas. Po neúspešných pokusoch o vstup do NKBM a Abanky sa nakoniec dostala k SKB Banke.

Banka nateraz pôsobí v 12 európskych krajinách a plánuje expandovať do Ázie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM