Správy Technológie

Akcie SIS v uplynulom roku: Podieľala sa aj na ochrane kybernetického priestoru

V oblasti ochrany kybernetického priestoru na Slovensku sa Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku podieľala najmä na realizovaní preventívno-bezpečnostných opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Akcie SIS v uplynulom roku: Podieľala sa aj na ochrane kybernetického priestoru
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vyplýva to zo správy SIS, ktorá bola v piatok (18.5.) zverejnená na webovej stránke slovenskej spravodajskej služby a je prístupná verejnosti.

SIS upozornila niektoré štátne orgány na infiltrovanie ich informačných systémov škodlivými softvérmi, pričom niektoré z útokov vykazovali znaky pôsobenia štátom podporovaných zahraničných hackerských skupín, respektíve cudzích spravodajských služieb. Medzinárodná spolupráca SIS v oblasti ochrany kybernetického priestoru bola zameraná najmä na kybernetické infiltračné kampane pretrvávajúce ešte z roku 2016.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

„Medzinárodná spolupráca SIS bola taktiež orientovaná na elimináciu možností realizácie potenciálnych kybernetických útokov spôsobilých poškodiť siete a prvky kritickej infraštruktúry. SIS aj v roku 2017 poukázala na skutočnosť, že informačné systémy niektorých štátnych orgánov SR boli infiltrované škodlivými softvérmi. Tieto softvéry boli v mnohých prípadoch využité na únik a následný zber dát, respektíve zneužité na uskutočnenie ďalších kybernetických útokov,“ píše sa v správe.

„Služba aktívne spolupracovala s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) na príprave zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý má potenciál vytvoriť všeobecný funkčný právny rámec nutný pre efektívnu realizáciu kľúčových opatrení v záujme bezpečnosti národného kybernetického priestoru a pre posilnenie ochrany informačných systémov verejnej správy. SIS je súčasťou Národného systému reakcie na krízové situácie v oblasti kybernetickej bezpečnosti,“ uvádza sa ďalej okrem iného v správe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM