Rôzne Zo Slovenska

Aké tajomstvá skrýva Maximiliánova fontána a prečo ju vyhľadávajú práve milenci?

Spoznajte príbeh najstaršej bratislavskej fontány. Už v stredu sa dozviete, koho znázorňuje socha uprostred fontány a aj to, prečo sa pri nej o polnoci schádzajú milenci.

Ilustračný obrázok k článku Aké tajomstvá skrýva Maximiliánova fontána a prečo ju vyhľadávajú práve milenci?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Po fontánach Fontána žena s krčahom na Františkánskom námestí a Ganymedovej fontáne ožije ďalšia. Maximiliánova fontána na Hlavnom námestí čaká na to, aby ste ju spoznali!

Najstaršia v meste

Na obľúbenom turistickom uzle Bratislavy tróni jedna z najznámejších a najstarších fontán, ktorú dnes poznáme pod menom Rolandova, pôvodne Maximiliánova.

Kamenná renesančná fontána s kruhovou nádržou je pomenovaná podľa sochy stredovekého rytiera a ochrancu mestských práv Rolanda. Podľa starej povesti stačilo Rolandovi mečom zamávať a padali vojská. Keď zatrúbil na rohu, uspal aj najmocnejšieho nepriateľa. Napriek jeho vychýrenej odvahe, zázračnému rohu a ťažkému meču, ho ale nepriateľské vojsko na jednej z výprav zabilo.

Roland je aj bájnym ochrancom milencov. Tí prichádzajú na Hlavné námestie, aby sa mohli na Silvestra presne o polnoci pobozkať. Jeho socha sa vraj práve v tom momente otočí okolo vlastnej osi. Tak hovorí ďalšia z povestí.

Spoznajte príbeh najstaršej bratislavskej fontány už 8. augusta od 18:00 hod. do 19:00 hod. na Hlavnom námestí.

„Cieľom cyklu Fontány ožívajú je hudobnou produkciou, výrazovým tancom a vizuálnou atraktivitou upútať pozornosť širokej verejnosti, vtiahnuť vybrané fontány do centra diania a upozorniť na historické pozadie a povesti spojené s týmito fontánami,“ približuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Nezabudnite, fontány ožívajú počas celého leta. Nenechajte si ujsť ich príbehy! Ďalšou v poradí bude 19. augusta Fontána s figúrou leva na Námestí SNP a 31. augusta Vtáčia fontána na roku ulíc Ventúrska a Panská. Predstavenia v podaní tanečnej skupiny Human Art Space a harfistky Márie Kmeťovej sa začínajú vždy o 18:00 hod. a trvajú do 19:00 hod.

Maximiliánova fontána
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM