Tlačové správy

Aké trendy v bývaní nás čakajú v roku 2023?

Neustále meniace sa trendy neobchádzajú ani oblasť architektúry a bytového dizajnu. Trendy v bývaní sa síce medziročne nemenia tak výrazne, ako napríklad módne trendy, no aj táto oblasť sa postupne mení. A čo je aktuálne najviac moderné? Na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Ilustračný obrázok k článku Aké trendy v bývaní nás čakajú v roku 2023?
Zdroj: Pexels.com/ Max Vakhtbovych

Minimalizmus čoraz viac na ústupe

Ako ukázal už aj rok 2022, minimaliz­mus, ktorý bol jedným z najväčších hitov posledných rokov, sa dostáva akosi čoraz viac do úzadia. Tento štýl je založený najmä na jednoduchosti a účelnosti.

No jemné línie a farby postupne strieda netradičný nábytok a výrazne farby. Pamätáte si ešte výrazné farebné steny či sedačky? Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi svoju domácnosť zariadenú podľa aktuálnych trendov, nastáva ten pravý čas na ich návrat. Obávať sa nemusíte ani extravagantnejších prvkov.

Bytoví dizajnéri pripisujú túto zmenu najmä náročným pandemickým rokom, ktoré nás mnohých doslova uzavreli vo svojich domácnosť. A chladné, niekedy až sterilné prostredie, nie je zrovna miestom, ktoré by pridávalo na pohode. Ľuďom sa preto čoraz viac žiada veselého prostredia. A kde si ho dopriať ak nie tam, kde trávime najviac času?

Udržateľnosť, ekológia a kvalitné prírodné materiály

Či už ide o výber stavebných materiálov alebo zariadenia domácnosti každým rokom sa viac do popredia dostávajú slová ako udržateľnosť, ekológia a súlad s prírodou. Medzi hlavnými stavebnými materiálmi sa preto opäť objavuje aj drevo či kameň.

Obľúbeným riešením pri zariaďovaní interiéru je aj vdýchnutie nového života starým kusom masívneho nábytku, napríklad ešte z čias života starých rodičov.

Okrasné záhrady už dávno nemajú presne nalinkovaný vzhľad, ale pýšia sa „nedbalým“ vidieckym vzhľadom. Obyvatelia miest počas víkendov vo väčšej miere utekajú na vidiek či do prírody. Na popularite preto naberajú opäť víkendové chalupy alebo montované chaty, kde si môže človek naplno užiť oddych od každodenného ruchu v súlade s prírodou.

Veľký návrat tapiet

Rok 2022 dostal opäť do popredia rôzne vzorované tapety. A tie sa v ňom udržia aj počas roka 2023. A ich miesto bude aj tam, kde by ste ho nečakali. Pokojne aj na skrini či strope. Heslo znie – čím originálnejšia tapeta na nečakanejšom mieste, tým lepšie.

Vo vlastnom čo najskôr

V minulosti nikomu nerobilo problém čakať na dokončenie nového bývania aj niekoľko rokov. No už dlhšie sa dostávajú do popredia developerské projekty, vďaka ktorým môžu záujemcovia bývať v novom dome už bezprostredne po jeho kúpe.

A aj tí, ktorí sa vydajú cestou výstavby vlastného bývania už dávno nemusia čakať na sťahovanie roky. Vďaka neustále napredujúcim moderným technológiám je možné sťahovať sa už o pár mesiacov.

Jednotlivé pro­jekty domov sú dnes navrhované tak, aby bolo možné stavbu finálne dokončiť v čo najkratšej dobe.

Podpora lokálnych dodávateľov a malých umelcov

Aj napriek tomu, že nás vo všetkých oblastiach, alebo možno práve napriek tomu, trápia narastajúce ceny, cena nie je jediným rozhodujúcim faktorom. Omnoho viac sa dostáva do popredia uprednostnenie kvality pred kvantitou a podpora miestnych podnikateľov.

Na Slovensku máme množstvo šikovných podnikateľov aj umelcov, ktorí sa venujú architektúre či bytovému dizajnu.

Dizajnérske kúsky majú dlhšiu životnosť, sú praktické, recyklovateľné a predovšetkým ľahko udržateľné. Predstavujú úplný opak konzumného života. Jeden kvalitný dizajnérsky kúsok nielen že dá krásnu bodku vášmu interiéru, ale môže byť v budúcnosti aj hodnotným dedičstvom pre ďalšie generácie.

Trendy v bývaní sa počas jednotlivých desaťročí rôzne obmieňajú. No aj pri nich platí, podobne ako v móde, že sa časom vracajú s rôznymi obmenami či držia sa na výslní dlhšie. Nie je preto žiadnym prekvapením, že mnohé trendy na rok 2023 sú nám už známe aj z minulosti.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Mirano.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM