Aktualizované Správy

Ako bežný volič: Prezidentka Čaputová si vystála dlhý rad, VIDEO

Parlamentné voľby si nenechala ujsť ani hlava štátu. Zaradila sa po bok bežných voličov.

Zdroj: Dnes24.sk

Sobota 29. februára patrí parlamentným voľbám. K urnám sa vybrala aj hlava štátu. Zuzana Čaputová prišla do volebnej miestnosti v Materskej škole na Svätoplukovej 51 v Pezinku so svojou dcérou Leou.

Ľudská tvár hlavy štátu

Na mieste už prezidentku čakalo viac ako dvadsať miestnych i zahraničných novinárov.

K urnám smerovali kroky veľkého počtu voličov. Rad siahal až pred vstup do materskej školy.

Množstvo prítomných Pezinčanov prezidentke ponúklo možnosť posunutia sa v rade, no ona odmietla. Chcela si počkať ako bežný volič.

„Prvýkrát som pri voľbách čakala v rade. Neviem, či je to len hodinou, ktorú som si vybrala, aby som šla voliť, alebo to môže signalizovať vyššiu volebnú účasť. Veľmi by som však bola rada, aby to druhé bola pravda,“ poznamenala Čaputová.

Po približne dvadsiatich minútach vhodila hlasovací lístok do urny a odpovedala na otázky prítomných novinárov.

„Je nesmierne dôležitý krok dať svoju názorovú pečať na to, ako sa bude Slovensko ďalej vyvíjať,“ povedala Čaputová s tým, že práve túto sobotu si pripomíname 100. výročie prijatia prvej demokratickej ústavy na našom území, ktorá zaručovala všeobecné volebné právo, vrátane volebného práva žien.

Výber politickej strany či ľudí, ktorí kandidujú, nie je podľa prezidentky výberom životného partnera.

„Chápem, že ľudia možno nenachádzajú stopercentné stotožnenie s vybratými osobami, myslím si však, že vo voľbách si je z koho vyberať,“ skonštatovala. Voliť podľa nej treba takých kandidátov, ktorí sa čo najviac približujú hodnotám a názorom, ktoré ľudia vnímajú ako dôležité. „V týchto voľbách kandiduje veľa vzdelaných a hodnotovo ukotvených ľudí,“ podotkla prezidentka.

Koho poverí zostavením vlády?

Ako uviedla, volebnú noc nebude tráviť v žiadnej volebnej centrále. Na výsledky si počká spolu so svojím tímom.

„So svojimi kolegami budem priebežne hodnotiť výsledky volieb a rozprávať sa o najbližších krokoch. Priorita najbližších dní a týždňov bude zostavovanie novej vlády,“ vyhlásila.

Telefonicky plánuje kontaktovať víťaza volieb. To, kedy sa s ním stretne osobne, záleží podľa jej slov od spoločnej dohody. „Z mojej strany budem pripravená na stretnutie čo najskôr,“ skonštatovala. Či víťaza volieb poverí zostavením vlády, podľa jej slov veľmi závisí od jeho koaličného potenciálu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolila v Pezinku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM