Správy

Ako bude vyzerať Eurovea City? Pribudnú byty, obchody, kancelárie, parky aj športoviská

Dominantou štvrte by mal byť vôbec prvý mrakodrap na Slovensku a ak sa naplní predložená vízia, celú štvrť prepojí so zvyškom mesta električka.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať Eurovea City? Pribudnú byty, obchody, kancelárie, parky aj športoviská
14
Galéria

Zóna v blízkosti multifunkčného objektu Eurovea na nábreží Dunaja prechádza v tomto období mimoriadne dynamickou premenou. Dokončením projektov Eurovea2 a Panorama City, a ich vzájomným prepojením, získa Bratislava novú mestskú štvrť.

Eurovea City

Jednotlivé súčasti budúcej štvrte, ktoré budú mať aj vlastné vizuálne stvárnenie, bude prepájať spoločná identita Eurovea City. Zelené parky, nábrežie, integrovaná doprava, ulice naplnené kultúrou, a tiež mnohé administratívne budovy by mali dotvoriť jej samostatný mestský charakter.

Eurovea City sa stane nábrežnou štvrťou, ktorej súčasťou sú existujúce projekty Eurovea, Tower 115 a PANORAMA CITY a po dokončení sa do nej zapoja aj Eurovea2 a všetky administratívne budovy PANORAMA BUSINESS. Po dokončení pribudnú nielen byty, kancelárie a obchody, ale aj kongresové priestory, ďalšie dve námestia, parky a otvorené športoviská. A ak sa naplní predložená vízia, celú štvrť prepojí so zvyškom mesta električka.

Nábrežná zóna

Dominantou štvrte má byť obytná budova s výškou 168 metrov. V súčasnosti prebieha konanie na územné rozhodnutie.

Návrh verejných priestorov v zóne má na starosti španielska krajinná architektka Beth Galí, ktorá pozná situáciu v tejto nábrežnej zóne. Na otázku o rozdiele v tvorbe priestorov na nábreží mora a rieky uviedla, že v prípade morského nábrežia vytvára more prázdno, ktoré ide až po horizont. „V prípade rieky je prázdno oveľa menšie, máte druhý breh, a celý priestor sa dá lepšie integrovať do mesta,“ konštatovala Galí a ako príklad spomenula Paríž.

Rozhodnú ľudia

Eurovea City má ambíciu naplniť predstavy o príjemnom živote v meste. „Projekt Eurovea považujem za jedno z najživších miest v Bratislave. Ale o tom, či je nejaké miesto obľúbené u ľudí, nerozhodujú developeri alebo vedenie mesta či odborníci, ľudia si svoje obľúbené miesta vyberajú sami. A tak sa to stalo aj v Eurovei – developer vytvoril podmienky a priestor, ale ľudia rozhodli, ako chcú tento priestor využívať,“ hovorí o atmosfére Eurovei Peter Korbačka z developerskej spoločnosti J&T Real Estate, ktorý stojí za víziou Eurovea City.

„Nad tým, ako túto lokalitu rozvíjať ďalej rozmýšľam už niekoľko rokov. Našou filozofiou je, na základe skúseností z developmentu a retailu, ale aj za pomoci zahraničných odborníkov, vytvoriť kvalitný mestský priestor, ktorý si potom „osvoja“ ľudia a „zaplnia“ ho svojimi aktivitami a svojou predstavou o trávení času,“ vysvetľuje P. Korbačka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM