KAW Zo Slovenska

Ako predsedníctvo zmenilo Bratislavu

Nové kvetináče, chodníky a cesty. Aj tak sa zmenila Bratislava vďaka nášmu predsedníctvu v rade Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Ako predsedníctvo zmenilo Bratislavu
Zdroj: Dnes24.sk

Už zajtra 1. júla 2016 odštartuje predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. Bratislava sa pred slávnostným dňom D a celým obdobím predsedníctva menila zo zanedbanej popolušky na upravenú dámu.

Za posledné mesiace sme boli svedkami viacerých obnov a rekonštrukcií verejných priestorov. Kvôli rôznym, najmä dopravným, obmedzeniam to bolo pre Bratislavčanov náročné, ale nevyhnutné.

Plátanie dier a oprava výtlkov

Vďaka predsedníctvu sa Bratislavčania dočkali opráv spolu 37 kilometrov ciest. Rekonštrukciu komunikácií mesto financovalo z vládnej dotácie, ktorú získalo v súvislosti s prípravou hlavného mesta na predsedníctvo SR v Rade EÚ.

  • Oprava ciest Trnavská, Bajkalská a Drotárska cesta
  • Generálna oprava ciest na Dunajskej a Palisádach
  • Opravy ciest Rožňavská, Vajnorská, Štefánikova, Trnavská, Staromestská, Mlynské Nivy, Nábr. arm. gen. L. Svobodu
  • Oprava Grösslingovej ulice

Podjazd pod Hodžovým námestím

Zanedbaný priestor podjazdu vyčistili. Minulosťou sú už aj betónové trhliny. Pribudli nové reflexné prvky aj ochranný náter.

Električková trať na Štúrovej

Od začiatku prác na Štúrovej ulici prešli viac ako dva roky. Po dlhom čakaní na nej konečne cinkajú električky. Zostáva veriť, že jej reprezentatívny vzhľad vydrží čo najdlhšie.

Čítajte aj: Pozrite si najväčšie obmedzenia počas predsedníctva

Vynovený Most SNP a priestor pod ním

Po 43 rokoch sa opráv dočkal aj Most SNP. Po odstránení graffiti, natretí stien antigraffiti náterom a osadení lavičiek prišila na rad aj dlažba pod Mostom SNP. Zrekonštruovali tiež povrchy chodníkov na zastávke pod mostom. Zástavku k lepšiemu zmenila dlažba, v okolí betónového piliera opravili asfalt.

Nový Starý most

Starý most bol financovaný z eurofondov, no zatiaľ sa z neho tešia iba chodci a cyklisti. Zostáva byť optimistom a veriť, že sa po ňom električkou prevezieme ešte počas nášho predsedníctva.

Dunajská promenáda

Práce na revitalizácii Dunajskej promenády sa začali začiatkom marca. Slávnostne by ju mali otvoriť už v najbližšiu nedeľu 3. júla 2016. Investor sa v zmluve s mestom zaviazal opraviť existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi a následne do troch rokov vybudovať novú promenádu v časti pred priestorom bývalých objektov PKO.

Revitalizácia zelene na Palackého ulici

Okrem vysadenia dvanástich nových stromov tam pribudol zelený pás tvorený autoregulačným trvalkovým záhonom so schopnosťou samoregulácie. Pôvodné štvorce, v ktorých rástli stromy, boli nahradené súvislou plochou, kde majú viac miesta.

Kvetináče na Kamennom námestí

V okolí Kamenného námestia pribudlo niekoľko nových samozavlažovacích kvetináčov. Magistrát ich postupne nainštaluje aj na viacerých miestach v Bratislave.

Čítajte aj: Polícia už vie, ako bude postupovať počas predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Bratislavčanov čaká viacero obmedzení

Ako predsedníctvo zmenilo Bratislavu
14
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM