Anton Hrachovský Šport

Ako samouci skúšali triky z VHS kazety: Dvaja Zámčania vedú v meste skate školu

Mladí Novozámčania majú možnosť bezplatne sa naučiť jazdiť na skateboarde. Poďakovať môžu dvom nadšencom tohto športu.

Ilustračný obrázok k článku Ako samouci skúšali triky z VHS kazety: Dvaja Zámčania vedú v meste skate školu
Foto: Ľubo Kubala

Mladí v Nových Zámkoch majú ďalšiu možnosť ako využiť svoju energiu. Od júla 2018 totiž v našom meste funguje skate škola. A prihlásiť sa do nej je veľmi jednoduché.

Skate škola v Zámkoch

Zatiaľ sa aj kvôli dovolenkovému obdobiu objavilo na každej hodine zhruba 12 detí. Tréningy bývajú v pondelky od 18:00 a vedú ich dvaja kamaráti z Nových zámkov, ktorí pred rokmi svojpomocne postavili na Sihoti skatepark. Školu prevádzkujú bezplatne.

„Teší nás, že je tak veľký záujem o skate školu. Pokúsime sa spraviť maximum, aby deti našli rovnakú radosť v pohybe a skateboardingu, akú sme našli my,“ povedal Štefan Pivoda z NZ INAK, ktorý skate školu rozbehol s kamarátom Miroslavom Klučiarom.

Celé to podľa Štefana Pivodu začalo ešte v roku 2005 práve preto, lebo v Zámkoch chýbal skatepark. „Tak sme sa s Miroslavom Klučiarom rozhodli ho začat vybavovať. Trvalo to síce 9 rokov, ale nakoniec sa nám ho s pomocou ďalších ľudí, mesta a nadácií podarilo a v roku 2014 sme ho svojpomocne postavili na Sihoti. Takto s odstupom času je to skvelý pocit, keď sa pozrieme, čo sa nám podarilo uskutočniť,“ povedal Pivoda.

Odkukávali z kazety a časopisu

Skateové podujatia sa už v našom meste odohrali. Zakaždým za nimi stál práve Štefan Pivoda. Či už to bola súťaž v miestnom skateparku alebo ako súčasť akcie COOL-túra INAK. „Skateboarding je mojou srdcovou záležitosťou. Podario sa mi tak spojiť pre mňa dve podstatné veci do jednej aktivity. Čiže byť prospešný pre spoločnosť aj pre skateboarding,“ prezradil jeden zo zakladateľov skate školy. Záujemcovia o hodiny sa môžu hlásiť počas pondelkov priamo v skate parku na Sihoti alebo cez sociálnu sieť.

Sám bol pritom pred rokmi, spolu s kamarátmi, samoukom. „Áno, boli sme samouci. Za našich čias to bolo inak než dnes. Mali sme jednu VHS kazetu so skate videom a odtiaľ sme odkukávali, ktorý trik sa ako približne robí a skúšali sme to dookola, kým sme sa to nenaučili. Alebo sme si pomáhali vysvetľovať ako na to. Vtedy bol ešte aj jeden skejťácky časospis, kde bola rubrika trick tip. V každom čísle vysvetľovali jeden trik. Aj takto sme sa postupne učili,“ povedal Štefan Pivoda.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM