Ako si poradiť s cholesterolom?
Cholesterol je pre náš život nevyhnutnou zložkou. Napriek tomu, jeho nadbytok môže organizmu výrazne škodiť. Na zníženie cholesterolu v niektorých prípadoch pomôže už len samotné zníženie hmotnosti či úprava jedálneho lístka.
Keď zistíte, že máte zvýšený cholesterol, treba odstrániť všetky rizikové faktory. To znamená, že musíte prestať fajčiť, zamyslíte sa nad tým, čo jedávate, obmedzte živočíšne tuky. Naopak, zvýšte spotrebu ovocia a zeleniny.
Ak máte nadváhu, rozhodne musíte schudnúť a ak máte aj vysoký krvný tlak, tak treba upraviť aj ten. O liečbe však rozhodne lekár. Nezabúdajte na pohyb, obmedzte konzumáciu alkoholu, menej soľte. Keď toto nestačí, je nutné pridať aj terapiu liekmi.
Čo je cholesterol? „Cholesterol je tuková tuková látka, ktorá á v organizme dôležitú úlohu v mnohých biochemických procesoch. Je základom pre tvorbu steroidných hormónov (napríklad pohlavných) a nevyhnutnou súčasťou každej bunky. Bez neho nie je možný život. Naše telo ho získava buď vlastnou tvorbou – vytvára sa prevažne v pečeni, alebo „z vonka“ potravou,“ tvrdí docentka Rašlová.
Z pečene sa cholesterol transportuje krvou do rôznych buniek. Nadbytočný cholesterol, ktorý sa nevyužije pre činnosť orgánov, sa môže z tela vylúčiť alebo zostáva vo zvýšenom množstve v krvi a dochádza k jeho ukladaniu do steny tepien a postupne spôsobujem ich upchatie. Tomuto ochoreniu sa hovorí ateroskleróza. Jej prejavom sú ochorenia ako srdcový infarkt, mozgová mŕtvica alebo aj dušnosť v dôsledku zlého prekrvenia srdca.
Pohľad odborníka
Hovorí Doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc. z Metabolického centra Bratislava: Základom akejkoľvek liečby zvýšeného cholesterolu v krvi (hypercholesterolémie) je diéta obmedzujúca prísun živočíšnych tukov. Avšak, aj niektorá rastlinná potrava obsahuje tuky iného zloženia, ktoré sa v pečeni dokážu na cholesterol premeniť. Pri výbere rastlinného oleja je dobre uprednostniť olivový alebo slnečnicový. Nevhodný je napríklad palmový či kokosový. Pri liečbe je dôležitá aj diéta kontrolujúca obsah jednoduchých cukrov: sladenie cukrom, koláče, zákusky, napolitánky, pretože glukóza, ktorú obsahujú, má schopnosť meniť sa na tuky.
Ľudia, ktorí majú poruchu látkovej premeny cholesterolu a držia diétu s nízkym obsahom tukov, ale uprednostňujú jedenie sladkostí, bývajú prekvapení, že pri vyšetrení hladiny cholesterolu nedošlo k zlepšeniu, naopak k zvýšeniu jeho hladiny. Príčinou sú práve jednoduché cukry. Je preto zdravé uprednostňovať cukry, ktoré sa nachádzajú v obilninách, takzvané polysacharidy či vlákniny.
Autor: Diva.sk, TS Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…olesterolom/