Správy Regióny Rôzne

AKO VYZERÁ DEŇ chovateľa v ZOO: Stará sa aj o to, aby sa zvieratá nenudili

Práca so zvieratami je pre mnohých vysnívaným povolaním. Možno každý raz túžil po práci v ZOO. Viete ale, čo všetko musí chovateľ zvierat počas dňa stihnúť?

Ilustračný obrázok k článku AKO VYZERÁ DEŇ chovateľa v ZOO: Stará sa aj o to, aby sa zvieratá nenudili
7
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Ak pri návšteve ZOO vidíte šťastné a spokojné zvieratká, je za tým predovšetkým starostlivá práca chovateľov. Viete, ako vyzerá ich deň a koľko zvieratiek majú na starosti? Redakcia Bratislava24.sk pozná odpovede.

Čo všetko robia

Chovatelia začínajú pracovať o 7:30 hod., s tým že pracujú na smeny a ich pracovná doba končí o 15:30 hod. Keďže zvieratká sú hladné aj cez víkendy a sviatky, chovatelia musia pracovať aj vtedy.

Základom náplne práce chovateľov je starostlivosť o zvieratá a výbehy zvierat. „Chovatelia majú na starosti okrem čistenia výbehov aj čistenie misiek, búdičiek a úkrytov zvierat, výmenu vody a krmiva,“ prezradila nám Jana Kožíková z bratislavskej ZOO. Ako ďalej uvádza, chovatelia spolupracujú aj na výrobe hračiek pre zvieratá a obohacovaní prostredia zvierat v ZOO, aby netrpeli nudou.

Dôležité je aj pozorovanie správania a zdravotného stavu zvierat. Tieto pozorovania a vedomosti využívajú pri manipulácii alebo komunikácii so zvieratami, napr. pri čistení výbehov a ošetrovaní zvierat.

Spolupráca s veterinármi

Chovatelia taktiež spolupracujú s veterinármi, či už pri manipulácii so zvieraťom pri veterinárnom úkone, pri transporte zvieraťa alebo pri podávaní liečiv. „Zároveň spolupracujú aj s ostatnými oddeleniami v ZOO. Niekedy pomáhajú premiestňovať zvieratá do iných častí výbehov, aby zamestnanci hospodárskej správy ZOO mohli upraviť, prípadne opraviť expozície, výbehy alebo zázemie zvierat. Dôležitá je aj spolupráca so záhradníkmi, ktorí potrebujú vo výbehu upraviť vegetáciu alebo vysadiť nové rastliny,“ informuje Kožíková.

Podľa jej slov je dôležitá aj spolupráca s oddelením vzdelávania a marketingu. „Pri písaní článkov chovatelia pomáhajú dopĺňať informácie o správaní zvierat či o zvláštnostiach ich pováh. So zvieratami spolupracujú pri fotografovaní, pri filmovaní, takisto pri víkendovom komentovanom kŕmení, pri sprevádzaní škôl, skupín návštevníkov alebo počas detských krúžkov,“ doplnila.

Starajú sa o viacero zvierat

Chovatelia majú v rámci ZOO svoje rajóny, kde sa starajú o viacero zvierat. O svoje pocity z práce sa s nami podelila chovateľka, ktorá sa v bratislavskej ZOO stará o nosorožcov tuponosých, vlkov euroázijských, hyeny pásavé a kone Przewalského.

„Najviac sa mi páči práca so zvieratami, pohyb vonku, pozorovanie pováh zvierat a ich správania,“ povedala chovateľka, podľa ktorej je naopak náročné, keď musia pracovať počas studeného a sychravého počasia. Medzi jej najobľúbenejšie zvieratá patria hyeny.

Chovatelia v ZOO
7
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM