MI Zo Slovenska

Matovič straší pokutami za rúška, ale policajti majú inú prax

Premiér Matovič varoval, že policajti nebudú mať zľutovanie s tými, ktorí budú porušovať protipandemické opatrenia. V realite je to zatiaľ úplne inak.

Ilustračný obrázok k článku Matovič straší pokutami za rúška, ale policajti majú inú prax
Zdroj: FB Ján Nosko

Igor Matovič sa často odvoláva na políciu, ktorá má podľa neho zabezpečovať, aby ľudia poctivo nosili rúška a dodržiavali všetky nariadenia v boji s koronavíusom. Najprv mali v lete kontrolovať svadobčanov, a teraz všetkých bez výnimky. Ale, také jednoduché to zjavne nie je.

Pokuty bez napomenutia

Premiér Igor Matovič v rádiu Express avizoval rázny policajný postup v čase druhej vlny koronakrízy. „Polícia bude kontrolovať dodržiavanie opatrení a dávať pokuty bez napomenutia.“

Dodal, že pokuty budú odstupňované podľa toho, na akom rizikovom mieste k porušeniu došlo. Oslovili sme preto Prezídium Policajného zboru SR, aby nám vysvetlilo, ako to bude fungovať v praxi. Odpoveď bola prekvapivá.

„Polícia kontroluje dodržiavanie všetkých opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. Pre výklad jednotlivých opatrení je potrebné osloviť ich autorov, resp. hovorcov UVZ SR,“ uviedla v stanovisku pre Dnes24 policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Ďalej dodala, že po odpovedi, ako vlastne budú policajti postupovať, máme pátrať aj u samospráv, na mestských políciách a na okresných úradoch, čo sú stovky rôznych subjektov.

Zatiaľ len napomenutia

Známa je aspoň výška sankcie, ktorá bežným ľuďom hrozí, ak si nenasadia rúško. Táto povinnosť už platí všade v interiéri aj v exteriéri, a to v prípadoch, ak sa nachádzame od osôb nežijúcich s nami v spoločnej domácnosti na vzdialenosť menej ako dva metre.

„ Za nerešpektovania opatrenia prekrývať si nos a ústa hrozí pokuta v blokovom konaní do výšky 1 000 eur a v správnom konaní až do 1 659 eur,“ uvádza polícia.

Na policajnej stránke na Facebooku je zároveň zverejnená aj aktuálna štatistika „koronavírusových priestupkov“. Ľudia ich majú na rováši už tisíce. Najviac bolo ignorácií povinných rúšok.

„Porušenie lekárom stanovenej karantény (1 554), porušenie zákazu otvorenia prevádzok (392), porušenie povinného nosenia rúšok (1 964),“ uvádza sa polícia.

A čo sa stalo týmto hriešnikom? Zatiaľ, čo premiér Matovič strašil prísnymi pokutami bez varovania, realita bola zjavne iná.

„Keďže ukladanie pokút nie je našou prioritou, doposiaľ sme ju považovali za krajné riešenie a snažili sa občanov upozorniť na povinnosť prekrývať si dýchacie cesty,“ reagovala policajná hovorkyňa pre Dnes24.

Dodala, že sa snažili priestupky vybaviť dohovorom, prípadne v rámci blokovej pokuty v dolnej hranici sadzby pokuty. Či sa odteraz na tejto praxi niečo zmení, hovorkyňa nepovedala.

KORONAVÍRUS: AKTUALIZOVANÝ POČET PRIESTUPKOV

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Monday, October 12, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM