Správy

Ako zabrániť stretom s medveďmi? Pomôže zabezpečenie kontajnerov s odpadom

Zodpovednejší prístup ku komunálnemu odpadu je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR najlepšou cestou, ako predísť stretom s medveďmi.

Ilustračný obrázok k článku Ako zabrániť stretom s medveďmi? Pomôže zabezpečenie kontajnerov s odpadom
12
Galéria
Zdroj: TASR

Samosprávy aj verejnosť preto vyzýva, aby nezabúdali na jeho zabezpečenie. Odchyt medveďov považuje envirorezort za krajné riešenie, ktoré je možné iba na základe výnimky po posúdení zásahovým tímom.

Ministerstvo uvádza, že zabezpečené stojiská na odpad napríklad v meste Vysoké Tatry znížili počet stretov s medveďmi o 150. Ľudia ich však niekedy nepoužívajú správne. „Do stojísk sú nezriedka umiestňované plastové vrecia s odpadom mimo košov. Vrecia sú opreté o mreže staničiek a ľahko prístupné medveďom,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Hľadanie potravy v nezabezpečených kontajneroch je podľa ministerstva jedným z hlavných dôvodov, prečo sa medvede približujú k ľudským obydliam. Ďalším je ruja. Vtedy sa samice ústupom z ich prirodzeného prostredia snažia ochrániť medvieďatá pred samcami.

Dôvodom rozšírenia medveďov k ľudským obydliam môže byť tiež prikrmovanie zveri poľovníkmi a rozšírenie pestovania kukurice až do podhorských oblastí. „Medvede tak majú k dispozícii nebývalý dostatok energeticky bohatej potravy, ktorú si prepájajú s ľudskou aktivitou a tá pre nich prestáva byť hrozbou,“ vysvetlil Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR.

V súčasnosti tiež envirorezort spúšťa opakované sčítanie medveďov. Cieľom je zistiť, či sa ich počet zvyšuje a kde je ich najviac. Štátni ochranári budú počet medveďov zisťovať na základe analýz DNA zo vzoriek trusu alebo srsti.

Foto: ilustračné

Medveď hnedý
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM