Tlačové správy

Ako zatepliť fasádu počas epidémie koronavírusu

Aj keď na Slovensku platia opatrenia proti šíreniu nákazy, stavby a rekonštrukcie rodinných domov pokračujú s dodržaním bezpečnostných opatrení. Dôležitým projektom je najmä zateplenie fasády, ktoré dokáže ušetriť náklady na vykurovanie, ale aj ochrániť dom pred horúčavou v lete.

Ilustračný obrázok k článku Ako zatepliť fasádu počas epidémie koronavírusu
Zdroj: Knauf Insulation

Poradíme vám, ako si môžete materiál na zateplenie objednať online bez nutnosti návštevy stavebnín s doručením priamo na stavbu domu.

1. Výber izolačného materiálu

Prehľad výberu tepelnoizolačných materiálov je možné si urobiť na internete, všetci výrobcovia i predajcovia majú uvedené portfólio so základnými parametrami. Pri tepelnej izolácii je dôležitá hlavne jeho nízka schopnosť viesť teplo, ktorú zistíte podľa parametra lambda λ, teda súčiniteľa tepelnej vodivosti. Platí pritom, že čím nižšia λ, tým lepšia izolačná schopnosť. Kvalitné tepelné izolácie dnes poskytujú hodnotu až 0,034 W/mK .

Najčastejšie používané izolanty na fasádu, polystyrén a minerálna vlna, ponúkajú rôzne produkty v rovnakom rozpätí hodnôt, treba však myslieť na to, že aj napriek krízovým podmienkam zatepľujete dom, ktorý vám bude slúžiť dlhé desaťročia. Oplatí sa preto zamerať sa aj na pridanú hodnotu, ktorú vám izolácia môže dať, ako je ochrana proti horúčave, hluku či požiaru. Minerálna vlna je prírodný priedušný a úplne nehorľavý materiál, má výbornú tepelnú akumuláciu a je najlepším zvukovým izolantom. Teraz navyše môžete dostať do konca mája povrchovo upravené minerálne dosky v balíku SMARTwall s lambdou λ 0,034 v akcii so zľavou 50%. Balík okrem izolácie obsahuje ďalšie komponenty, akými sú lepidlo, špeciálne izolačné kotvy s integrovanou izolačnou vrstvou a výstužná sieťka. Všetky komponenty boli spolu výrobcom testované pre zabezpečenie maximálnej funkčnosti zateplenia.

2. Plocha a hrúbka tepelnej izolácie

Pred vyžiadaním cenovej ponuky treba vedieť potrebné rozmery zatepľovanej plochy fasády a požadovanú hrúbku. Pri spotrebe tepelnej izolácie treba rátať s 10%-nou rezervou na orezy. Na hrúbke tepelnej izolácie sa šetriť neoplatí, cena za niekoľko centimetrov navyše tvorí len minimálnu časť celkových nákladov na zateplenie, ale vyšší tepelný komfort si budete užívať dlhé roky. Cenovú ponuku na výhodnú akciu SMARTwall balíka si môžete vyžiadať online u výrobcu. Po odoslaní požiadavky na nezáväznú cenovú ponuku odborníci na minerálnu izoláciu s ich partnermi zabezpečia všetko potrebné. Po odsúhlasení cenovej ponuky vám fasádny balík dovezú od výrobcu izolácie priamo na stavbu.

V prípade otázok týkajúcich sa výberu správnej hrúbky, typu izolácie či detailov zateplenia vám naši odborníci radi poradia. Ak máte otázky týkajúce sa detailov projektu, odporúčame sa obrátiť na projektanta, ktorí vám s projektom pomôže a tiež vám navrhne optimálne hodnoty zateplenia.

Zdroj: Knauf Insulation

3. Potrebné komponenty

Určite viete, že k zatepleniu fasády potrebujete aj ďalšie komponenty. Aby ste ich nemuseli osobitne zháňať, je praktické nakúpiť u jedného dodávateľa. V balíku SMARTwall dostanete lepidlo, výstužnú sieťku a špeciálne izolačné kotvy, ktoré sú oveľa účinnejšie ako tie na trhu bežne používané, „natĺkacie“. Tie je pomerne zložité ošetriť tak, aby na nich bola dostatočná ochrana pred vznikom priehlbín a následne tepelných mostov. Zapustené izolačné kotvy sú efektívnejšie pri upevnení aj predchádzaní tepelným mostom. Izolačné kotvy SMARTwall TFIX – 8ST, ktoré ponúka balík SMARTwall majú na svojej hlavičke integrovanú izolačnú vrstvu pre minimalizáciu tepelných mostov. Zabraňujú poškodeniu povrchu izolácie nerovnomerným zatlačením kotvy do izolantu a teda aj znehodnoteniu celkového vizuálneho efektu fasády, takzvanému „Panter efektu“.

Fasádna doska SMARTwall N C1 má povrchovú úpravu na jednej strane. Táto úprava uľahčí a skráti prácu realizátorom, znižuje tiež prašnosť, zlepšuje nanášanie lepidla na dosku a šetrí jeho spotrebu. Minerálna vlna si tiež trvalo zachováva svoje originálne vlastnosti, je odolná voči starnutiu, korózii či degradácii spôsobenej vplyvom počasia.

4. Doprava priamo na stavbu a bezpečnostné opatrenia

Pri objednávke stavebného materiálu si zistite, aký servis vám firma ponúka. Z časových i bezpečnostných dôvodov je v súčasnosti výhodou donáška na stavbu. Pri objednávke balíka SMARTwall môžete s dopravou dodávky rátať, treba však dodržať potrebné opatrenia, ako je nosenie rúšok, rukavíc a dodržiavanie bezpečnostnej vzdialenosti 2 m v rámci možností. A ešte rada na záver – nezľavujte kvôli krízovej situácii s požiadaviek na odbornosť stavebnej firmy, ktorá bude váš dom zatepľovať. Následky nedôslednej realizácie budete znášať ešte dlho po epidémii.

Zdroj: fasadnadoska.sk, knaufinsulation.sk

Zdroj: Knauf Insulation

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Knauf Insulation
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM