Lucia Koscelníková Regióny

Ako žije obec Hertník

Renesančný kaštieľ je domovom sociálnych služieb. Dedina využíva svoj turistický potenciál. O dianí v Nobci sa s nami podelil starosta Jozef Semanek.

Ilustračný obrázok k článku Ako žije obec Hertník
Zdroj: archív obce

Najstaršia písomná zmienka o obci sa zachovala na archívnych dokumentoch z roku 1353. Obec patrila rodu Perínskovcov a v 16. storočí sa stala strediskom panstva. Hertník leží v západnej časti Bartošovskej kotliny a na úpätí Čergova. Prírodné scenérie v okolí dediny ju predurčujú na turistické využitie a v chotári bol zriadený aj rybník. Hertník je bohatý na historické pamiatky, o ktoré sa zaslúžil najmä rod Forgáčovcov. Sakrálnou dominantou obce je rímskokatolícky Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej. Popri kostole je známy najmä renesančný kaštieľ postavený na mieste niekdajšieho hradu. Ten je zobrazený aj v historickej pečati obce.

Kaštieľ je domovom sociálnych služieb

História renesančného kaštieľa sa začala písať v polovici 16. storočia. Po dve storočia bol vo vlastníctve rodu Forgáčovcov. Súčasťou areálu kaštieľa je veľká ovocná záhrada nazývaná Pánska záhrada. Miestna povesť hovorí o tajnej chodbe, ktorá údajne vedie z kaštieľa do krypty kostola alebo do lesa. Od roku 1993 je v kaštieli umiestnené Integračné zariadenie KOR –GYM. Nezisková organizácia, ktorá funguje ako dom sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym a kombinovaným postihnutím. "Dom sociálnych služieb je z časti financovaný štátom a okrem toho si na seba zarába. V areáli sa nachádza pekáreň, práčovňa, ale aj dielňa na výrobu keramiky. Všetkým týmto činnostiam sa vo svojom čase venujú hlavne klienti pre ktorých sa kaštieľ stal domovom,“ hovorí starosta obce Jozef Semanek.

Klub slovenských turistov a rybník

„Turistický oddiel bol založený v roku 1980 s mojou pomocou. Bol som vtedy ešte mladý chlapec. V súčasnosti má okolo štyridsaťpäť členov, ktorí si platia členské. Organizujeme letné a zimné prechody Čergovským pohorím. V zime organizujeme aj výlety na bežkách, v lete chodíme spoločne na pešie túry. Raz v roku sa vyberieme aj na pešiu túru do Tatier,“ opisuje starosta obce. V podobnom období bola v obci dokončená malá vodná nádrž, ktorá dostala názov „rybník“. Intenzívne sa v ňom chovajú ryby a pravidelne sa uskutočňujú aj preteky v športovom rybolove. Turistické centrum s chatárkou oblasťou sa stalo centrom oddychu, ale aj rôznych kultúrnych a zaujímavých podujatí.

Kultúrne leto

V rámci letných prázdnin organizujeme v našej obci kultúrne leto. Ide o rôzne menšie kultúrne podujatia a nedeľné folklórne vystúpenia, ktoré sa konajú v areáli rybníka počas leta. Hlavnú akciu v rámci kultúrneho leta si domáci nazvali „Anna bál“. Koná sa blízko dátumu s menom Anna a tohto roku to vychádza na 30. júla. Koncom leta by sme tu chceli po prvýkrát usporiadať dožinky. Tu na okolí sa táto slávnosť už nekoná, tak by sme ju chceli opäť oživiť,“ hovorí Jozef Semanek. Dožinky alebo aj obžinky sú slávnosť na ukončenie žatvy. Je to slávnosť spojená s oslavou úrody a vzdávanie vďaky spojená s mnohými zvykmi. Kultúrny život v Hertníku sa oddávna spája s prezentáciou miestneho folklóru. V súčasnoti v obci funguje Dedinská folklórna skupina Hertník. „Skupina mužov a žien rôznych vekových kategórií sa aktívne zúčastňujú na rôznych folklórnych podujatiach a tým aj reprezentujú našu obec,“ pochválil sa starosta obce.

Futbal, dobrovoľní hasiči aj klub dôchodcov

„Futbalový klub TJ Čergov Hertník hraje v okresnej súťaži v kategórii muži. Minulého roku sme tu mali aj dorastencov, ale tento rok už nehrajú. Mládež vo futbale nám chýba, už sa im nechce hrať,“ posťažoval sa starosta. „Máme tu aj dobrovoľný hasičský zbor, ktorý sa zúčastňuje rôznych súťaží. K dispozícii majú aj 50-ročný veterán značky TATRA – 148. Vozidlo, ktoré bolo na základe financií z eurofondov repasované a teraz je tatrovka pojazdná a môže sa zasa používať,“ hovorí Jozef Semanek. „Okrem hasičov tu máme aj klub Jednota dôchodcov. Aktívny dôchodcovia sa párkrát do roka stretávajú a spolu kreatívne vytvárajú rôzne veci. Minule sa prezentovali s ručne vyrobenými svietnikmi a maľovanými kraslicami,“ povedal Semanek.

Zmodernizovaná škola a škôlka

„Máme tu deväťročnú zmodernizovanú základnú školu. Chodia nám tu žiaci z okolitých obcí ako sú Bartošovce, Osikov a Fričkovce. V priestoroch školy sa nachádza aj tanečná škola. V minulosti sme tu mali pobočku základnej umeleckej školy Michala Vileca z Bardejova. Momentálne sa schvaľuje opäť otvorenie pobočky ale záleží to na počte prihlásených žiakov,“ vysvetľuje starosta obce. „Vďaka financií z eurofondov môžem kľudne povedať, že vybavenie našej školy je nadštandartné,“ dodal Jozej Semanek, starosta obce Herník.

obec Hertník
10
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM