Svet Technológie Zo zahraničia

Ako zo Star Wars: India ako štvrtá krajina na svete úspešne zostrelila družicu

India v rámci raketového testu v stredu úspešne zostrelila družicu na nízkoobežnej dráhe Zeme. S odvolaním sa na vyhlásenie indického premiéra Naréndru Módího o tom píše agentúra AFP.

Ilustračný obrázok k článku Ako zo Star Wars: India ako štvrtá krajina na svete úspešne zostrelila družicu
Zdroj: TASR

„Pred malou chvíľou zostrelili naši vedci družicu z nízkej obežnej dráhy Zeme,“ vyhlásil v televíznom prejave Módí a dodal, že je to „okamih hrdosti pre Indiu“.

India sa týmto testom stala popri Spojených štátoch, Rusku a Číne štvrtou krajinou na svete, ktorá nadobudla spôsobilosť zostreľovať družice, čo predseda indickej vlády zhodnotil slovami, že jeho krajina „sa zapísala na zoznam vesmírnych superveľmocí“.

Módí v tejto súvislosti ďalej zdôraznil, že misia nemala vojenský charakter a jej cieľom nebolo „vytvárať vojnovú atmosféru“.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Ako pripomína AFP, test sa konal len niekoľko týždňov pred plánovanými parlamentnými voľbami, v ktorých sa Módí usiluje obhájiť post ministerského predsedu.

India v poslednom desaťročí výrazne investovala do vlastného vesmírneho programu. Už v roku 2013 vyslala sondu na obežnú dráhu Marsu, pričom v roku 2019 plánuje odoslať misiu bez ľudskej posádky k Mesiacu a do roku 2022 aj misiu s ľudskou posádkou na obežnú dráhu Zeme.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM