Webnoviny - Svet

Aktivisti opäť vyzývajú na verejnú diskusiu k PKO

WEBNOVINY.SK

Zachráňme PKO Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Občianski aktivisti opäť vyzývajú vedenie mesta na verejnú diskusiu v súvislosti s kauzou Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave. Podľa aktivistov by mali predstavitelia mesta „konečne“ vysvetliť občanom všetky dôvody „výhodnosti“ straty PKO. Žiadna verejná či odborná diskusia sa totiž doteraz nekonala. Uvádza sa to v stanovisku občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO), ktoré má agentúra SITA k dispozícii. Iniciatíva ním reaguje na nedávne vyhlásenie magistrátu ku kauze. V ňom sa konštatuje, že mestskí poslanci celú vec uzatvorili vo vecnej rovine decembrovým uznesením, čím dali „bodku“ za problematikou PKO. Podľa tohto uznesenia si mesto prenajme sálu v budúcom komplexe River Park II. Ten by mal vyrásť na mieste existujúceho PKO. Sálu pre približne tisíc návštevníkov by si mesto malo prenajímať 20 rokov, ročne by za prenájom malo zaplatiť 466 480 eur.

Aktivisti v tejto súvislosti hovoria o „mačke vo vreci“. Upozorňujú na to, že verejnosť stále nevie, aká bude konkrétna funkcia, urbanistická koncepcia či architektonické stvárnenie nového riešenia. Isté je podľa nich len to, že náhrada bude o polovicu menšia ako existujúce PKO. Podľa nich je preto tvrdenie o novom priestore, ktorý by vyhovoval náročným kritériám domácich i zahraničných hostí, aby sa stal moderným kultúrnym stánkom pre všetkých návštevníkov „neúprimné a demagogické.“ Priestory, do ktorých by sa počas výstavby novej sály mali presunúť kultúrne akcie, sú podľa aktivistov nevyhovujúce. Týka sa to napríklad Mestského divadla P. O. Hviezdoslava či novej multifunkčnej arény – Zimného štadióna Ondreja Nepelu. „Slušní ľudia, ktorým záleží na kultúre v Bratislave a zachovaní jej hodnôt, sa s takýmto zavádzaním a nezodpovedným prístupom k mestu neuspokoja!,“ píše sa ďalej v

Aktivisti zároveň žiadajú, aby vedenie mesta vysvetlilo aj ekonomickú výhodu predaja a prenájmu PKO. „Zbavovanie sa majetku mesta za cenu 20-ročného nájmu je nelogické a nehospodárne. V čí prospech je táto transakcia?,“ pýtajú sa aktivisti. Riaditeľka bratislavského magistrátu Anna Pavlovičová odmieta tvrdenia, že suma za prenájom sály je premrštená. Netvrdí síce, že je suma výhodná pre mesto, zdôrazňuje však, že je výhodná obojstranne. V rozhovore pre agentúru SITA tak reagovala aj na to, že niektorým sa nepozdáva, že hlavné mesto vynaloží obrovské peniaze „na jednu vetu – kapacita bude cca tisíc návštevníkov.“ Dohoda je vyvážená, objektívna a najlepšia pre mesto. Výhodnejšia cena za celých päť rokov, čo sa situácia okolo PKO rieši, nebola, konštatovala Pavlovičová. Doplnila, že pôvodný úmysel náhrady PKO v rámci komplexu Eurovea bol omnoho drahší, s predajom Istropolisu nesúhlasili odbory a iné možnosti neboli.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM