Aktualizované Zo Slovenska

AKTUÁLNE: Na východnom Slovensku padajú až 4-centimetrové krúpy

Búrky so sebou prinášajú krupobitie a výrazné prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne povodne.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Na východnom Slovensku padajú až 4-centimetrové krúpy
3
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk

Východ Slovenska zasiahli vo štvrtok mimoriadne silné búrky! „Vyskytujú sa v okrese Bardejov, Svidník, Vranov nad Topľou a na severovýchode okresu Prešov,“ informuje portál iMeteo.sk.

Búrky so sebou prinášajú krupobitie s priemerom okolo 4 centimetrov a výrazné prívalové zrážky.

„Krúpy s veľkosťou 3 až 4 centimetre boli evidované v oblasti Medzilaboriec, 5-centimetrové krúpy spadli v obci Nižná Sitnica v okrese Humenné,“ spresňuje portál s tým, že búrky dokonca lámali aj stromy.

„Na vozovke medzi obcou Adidovce a Zubné v okrese Humenné dokonca spadol strom. Momentálne je tento úsek neprejazdný,“ dodáva iMeteo.sk

Výstrahy

Pre okresy Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Humenné a Snina vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa do 16:10 hod. a výstrahu prvého stupňa do 20:00 hod.

Silné búrky môžu spôsobiť prívalové povodne na severovýchodnom Slovensku. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy druhého a tretieho stupňa.

Zároveň SHMÚ upozorňuje na búrky s krúpami, ktoré sa môžu vyskytnúť aj v okresoch Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Liptovský Mikuláš a v celom Košickom a Prešovskom kraji. „Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,“ pripomínajú meteorológovia.

Búrky postupujú smerom na západ do okresov Sabinov, zvyšok okresu Prešov a Stará Ľubovňa. V niektorých okresoch Prešovského kraja SHMÚ môžu búrky spôsobiť vysoké škody. „V týchto chvíľach už sú intenzívne búrky na hornom Zemplíne, kde môžu byť sprevádzané prívalovým dažďom a krúpami. Postupne sa presunú aj nad Šariš a dolný Zemplín,“ uviedli meteorológovia.

Pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. S nimi môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť od 20 do 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

Hasiči v akcii

V súvislosti so silnými búrkami zasahovali na severovýchode Slovenska vo štvrtok popoludní hasiči trikrát. Ako potvrdilo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, išlo o popadané stromy na ceste.

Hasiči medzi 14:30 a 14:50 hod. zasahovali pri spadnutých stromoch na ceste medzi obcami Zubné a Adidovce v okrese Humenné, v meste Medzilaborce na Duchnovičovej ulici, a tiež pri obci Bukovce v okrese Stropkov. Ako operačný dôstojník doplnil, v žiadnom z prípadov nedošlo k ujme na majetku či zdraví obyvateľov.

V súvislosti s krupobitím v Medzilaborciach nedošlo, podľa vyjadrenia primátora mesta Vladislava Višňovského, k závažnejším škodám na majetku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM