Správy

Aktuálne o azyl na Slovensku žiada 56 ľudí: Od začiatku roka ho udelili jediný raz

O azyl na Slovensku aktuálne žiada 56 ľudí. Od začiatku roka o azyl u nás žiadalo 64 osôb, pričom jednej ho Slovensko udelilo, ďalší piati u nás dostali doplnkovú ochranu.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne o azyl na Slovensku žiada 56 ľudí: Od začiatku roka ho udelili jediný raz
Zdroj: TASR

Ako ďalej TASR informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR, ľudia, ktorí žiadajú na Slovensku o azyl, sa nachádzajú v pobytových táboroch v Opatovskej Novej Vsi a v Rohovciach, ako aj v Záchytnom tábore v Humennom. Všetky tri zariadenia spadajú pod Migračný úrad rezortu vnútra.

V Opatovskej Novej Vsi žiada o azyl 29 ľudí, v Rohovciach 20. V záchytnom tábore v Humennom prejavilo záujem o zotrvanie na Slovensku sedem ľudí.

Okrem nich sa v Humennom nachádzajú aj ľudia, ktorí patria do tzv. humanitárneho transferu. Slovensko robí humanitárny transfer od roku 2009. „K dnešnému dňu je v tábore päť presídlencov. Nie sú to žiadatelia o azyl na Slovensku, ale presídlenci, teda osoby pod ochranou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Na Slovensko prišli v zmysle trojstrannej Dohody medzi vládou SR, UNHCR a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu cez Slovensko,“ vysvetlila Paulenová.

Presídlenci zostávajú na Slovensku pol roka a pripravujú sa tu na presídlenie do cieľovej krajiny, väčšinou USA, prípadne Kanady. Integrovať sa tak budú podľa Paulenovej v tretej krajine. Slovensko im poskytuje ubytovanie, stravovanie a základné hygienické potreby, ostatné výdavky spojené s ich pobytom na našom území hradia partneri.

Slovensko poskytuje od roku 2009 kapacity na zvládanie ťažkej situácie najmä zraniteľným utečencom, ako sú matky s deťmi, ktorí sa nachádzajú v konfliktných zónach a potrebujú okamžitú evakuáciu. „Humanitárny transfer a túto formu pomoci zraniteľným utečencov poskytujú v rámci Európskej únie iba dva štáty, Slovensko a Rumunsko. Programy bezpečného presídlenia majú svoj význam a doteraz boli na tento druh pomoci iba pozitívne ohlasy,“ dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM