Aktualizované Správy

AKTUÁLNE: Rigorózna práca Andreja Danka má byť plagiát

Rigorózna práca, ktorá bola niekoľko týždňov utajená, nemá byť z hlavy šéfa parlamentu. Svoj titul mal získať neprávom.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Rigorózna práca Andreja Danka má byť plagiát
Zdroj: TASR

Šéf parlamentu Andrej Danko získal za svoju rigoróznu prácu titul JUDr. v roku 2000. Podľa najnovších zistení Denníka N predseda parlamentu Andrej Danko uspel na univerzite v Banskej Bystrici s rigoróznou prácou, ktorú odpísal z cudzích textov.

Andrej Danko ešte v septembri tohto roka vyhlásil: „Som riadny absolvent Univerzity Komenského Bratislava, riadne som ukončil aj doktorandské štúdium, ako aj advokátske skúšky. Všetky tituly, ktoré používam, sú získané legálnou cestou. Špinavé hry Denníka N hrať nebudem,“ povedal na margo podozrení Andrej Danko.

„Bol historicky prvým absolventom, ktorému Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici umožnila utajiť rigoróznu prácu. Po vyše mesiaci ustúpil kritikom a práca je už opäť dostupná v univerzitnej knižnici. Vďaka tomu sa Denníku N podarilo zistiť, že šéf parlamentu Andrej Danko má titul JUDr. za plagiát,“ píše Denník N.

Rigorózna práca Andreja Danka má byť údajne poskladaná z viacerých cudzích textov. „Po úvode presahujúcom jednu stranu je odkopírovaných hneď prvých dvadsať strán z českej publikácie,“ uviedol Denník N.

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) sa nebude k téme svojej rigoróznej práce vyjadrovať do vyjadrenia príslušnej komisie. Uviedol to vo štvrtok jeho hovorca Tomáš Kostelník.

„Keby pán predseda NR SR Andrej Danko reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celé dni nič iné nerobil. Do vyjadrenia príslušnej komisie, ktorá jeho prácu posúdi, sa však už k tejto téme vyjadrovať nebude,“ povedal Kostelník.

Po úvode je podľa denníka odkopírovaných prvých 20 strán z českej publikácie Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha a v práci sú aj rozsiahle odkopírované časti skrípt. Denník nedávno upozornil, že Dankova práca sa zhoduje s rigoróznou prácou advokáta Daniela Pisáka, ktorý ju obhájil rok po Dankovi – v roku 2001.

Akademický senát Univerzity Mateja Bela (UMB) zriadil účelovú komisiu na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo rigoróznych prác na univerzite. Výsledky preskúmania a návrhy opatrení účelová komisia predloží najneskôr do 11. januára 2019 predsedovi Akademického senátu UMB.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM