Webnoviny - Svet

Album k muzikálu Báthoryčka pokrstil Peter Dvorský

WEBNOVINY.SK

Katarína Hasprová sa čoskoro predstaví v role krvavej BáthoričkyFoto: SITABRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Piesne z muzikálu Báthoryčka, ktorý od októbra minulého roka patrí do repertoáru bratislavského Divadla Nová scéna, si môžu fanúšikovia vychutnať aj v pohodlí domova. Vo štvrtok do života oficiálne uviedli album so skladbami obľúbenej divadelnej hry o krvavej grófke v hlavnej úlohe s Katarínou Hasprovou. Úlohu krstného otca prijal operný spevák Peter Dvorský, ktorý sa so slovenskou umelkyňou pozná podľa jeho slov už viac ako jedno desaťročie. “Zvykol som ju pozývať na benefičné koncerty, ktoré som usporadúval, tak sme sa spoznali na pódiu. Katka nesmela chýbať,” zaspomínal si spevák. CD pokrstili spoločne červeným vínom.

Na albume sa podieľalo viacero významných umelcov, Hasprová do výroby nahrávky dokonca sama investovala nemalé financie. Autorom hudby je Henrich Leško, libreto napísala Jana Kákošová, o texty piesní sa postarali Martin Sarvaš a režisér Ivan Vojtek starší. Album pôvodného slovenského muzikálu obsahuje osemnásť piesní, prevažne v podaní hlavnej hrdinky. Okrem zboru ju v niektorých skladbách sprevádza Pavol Plevčík, ktorý stvárňuje sluhu Ficka.

Alžbeta Báthoryová, prezývaná aj Čachtická pani, bola uhorskou grófkou

Postavu krutej Báthoryčky, ktorá sa údajne kúpala v krvi panien, aby si zaistila večnú mladosť, považuje samotná Hasprová za vrchol svojej doterajšej kariéry. “Urobila som šestnásť muzikálov, ale dovolím si povedať, že toto je zatiaľ taký môj umelecký vrchol, a to po tej speváckej aj hereckej stránke,” uviedla dcéra Sone Valentovej, ktorá sa predstavila v muzikáloch ako Na skle maľované, West Side Story, Kráľ Dávid, Pomáda či Cigáni idú do neba.

Alžbeta Báthoryová, prezývaná aj Čachtická pani, bola uhorskou grófkou. Podľa povesti sa kúpala v krvi panien, aby ostala navždy mladá a na svojich panstvách roky vraždila a mučila poddaných. V príbehu vystupujú okrem samotnej grófky aj jej krutý manžel František Nádasdy, palatín Juraj Thurzo, slúžka a liečiteľka Darvulia, Dora a Ilona a mnohé ďalšie postavy.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM