Martin Károly Rôzne

Alergická nádcha môže nepríjmne prekvapiť aj na dovolenke pri mori

Opuchnutý nos, nádcha, začervenané slziace oči môžu alergikov nepríjemne prekvapiť aj na dovolenke pri mori, aj tu totiž striehnu spúšťače alergickej nádchy. Prezidentka Združenia astmatikov Slovenska Klára Kossárová preto radí do batožiny pribaliť a

Odporúča tiež zobrať si so sebou pre prípad potreby aj iné antihistaminiká kvôli ďalším možným alergickým prejavom.

Upozornila, že práve alergici a ľudia s dýchacími problémami, ktorí od pobytu vo vytúžených prímorských destináciách očakávajú úľavu, sú prekvapení nádchou, ktorá nemá nič spoločné s prechladnutím a je spojená so slzením a pálením očí. Nerozoznaných alergikov-astmatikov dokonca môže pri mori zaskočiť aj prvý astmatický záchvat. „Väčšina našich dovolenkárov chodí k Jadranu, ktorý je síce známy tým, že má v ovzduší zníženú koncentráciu peľov, no i tam ako spúšťače alergickej nádchy do úvahy v súčasnosti pripadajú pele ambrózie, paliny a hlavne vzdušné plesne,“ objasnila.

V oblasti stredoeurópskych letovísk môže zase problémy spôsobiť teplomilný druh vzdušnej plesne Alternaria Alternata, ktorá práve v letných mesiacoch dosahuje maximálnu koncentráciu. V mediteránskej oblasti južnej Európy ako Taliansko či Španielsko prevláda zasa druh vzdušnej plesne Claudosporium. Také isté príznaky ako pele vyvolávajú aj vnútorné vzdušné plesne. „Pri zvýšenej vlhkosti prímorského vzduchu v sezónne využívaných ubytovacích kapacitách je výskyt vnútorných vzdušných plesní celkom prirodzený. Alergická nádcha zrazu prekvapí aj takého pacienta, ktorý už doma nemusí mať žiadne ťažkosti,“ upozornila Kossárová.

Peľovej alergii sa celkom nedá vyhnúť ani napríklad na dovolenke v horách na Slovensku. Kým v mestách už trávy odkvitli, vo vyšších horských polohách je vegetácia posunutá a tak si na alergika ešte počkajú. Vdýchnutiu alergénu, najmä celoročného, nie je možné celkom zabrániť.

Alergická nádcha sa prejavuje svrbením v nose, kýchaním, výtokom z nosa a jeho upchatím. Až 70 percent všetkých pacientov trpí nosovými a zároveň aj očnými príznakmi, začervenaním, slzením a svrbením očí. Alergická nádcha sa však v mnohom podobá na bežnú, infekčnú nádchu, preto patrí diagnostika vždy do rúk lekára. Bližšie informácie o alergickej nádche možno získať na webovej stránke www.alergickanadcha.sk, alebo na bezplatnej infolinke 0800 800 170.

Liečba alergie je dlhodobá a môže ju predpísať len odborný lekár. Okrem antihistaminík sa pri nej využívajú aj kortikosteroidy vo forme sprejov, ktoré sa aplikujú do nosa a pri potláčaní nosových príznakov sú účinnejšie ako antihistaminiká. „Očným i nosovým príznakom alergickej nádchy pomôže predísť správne a pravidelné aplikovanie predpísaných liekov a spolupráca s odborným lekárom je na prvom mieste,“ uzavrela Kossárová.

zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM