Martin Sýkora Regióny Kultúra Zo Slovenska

Alexandrovci v popradskej ZUŠ-ke: Zážitok na celý život so špičkovými umelcami

Členovia ruského armádneho umeleckého súboru pred koncertom pre verejnosť navštívili Základnú umeleckú školu v Poprade (ZUŠ). O zážitky nebola núdza.

Ilustračný obrázok k článku Alexandrovci v popradskej ZUŠ-ke: Zážitok na celý život so špičkovými umelcami
Foto: Martin Sýkora

Alexandrovci sa stali legendou. Dokážu vypredať štadióny za pár hodín a divákom pripraviť nezabudnuteľné okamihy. A to nielen vo veľkých koncertných sálach. V Poprade vystúpili v stredu (31.5.) na zimnom štadióne. Ešte predtým si však našli čas na návštevu popradskej ZUŠ-ky, kde si zaspievali s miestnymi deťmi.

„Stretnutie s deťmi je vždy jedinečné. Vymieňame si energiu a deťom to ostane na celý život,“ povedal hlavný zbormajster Alexandrovcov Sergej Sokolov. Vzájomná interakcia bola takmer neskutočná, podobnosť ruskej a slovenskej kultúry evidentná. Geopolitika sa neriešila, išlo v prvom rade o umenie. „Chodíme po rozličných krajinách po celej Európe. Stretávame sa s rozličnými reakciami. Niekedy sú pre nás nepochopiteľné, stretávame sa s nepriazňou. Na koncertoch však ľudia reagujú spontánne a pozitívne. Keď sme napríklad v Čechách a spievame Na tú svatú Kateřinu, tak celá sála vstane spieva s nami,“ dodal zbormajster. Pod Tatrami si pripravili slovenskú klasiku – Na kráľovej holi.

„Umenie nepozná hranice a politické bariéry, ide od srdca k srdcu a to je dôležité,“ povedal Sokolov.

Čerešničkou na torte bol spoločný spev podtatranských Alexandrovcov s ich veľkými ruskými vzormi. Treba uznať, že originál je skutočne vysoký leve. „Stretnutie so živými Alexandrovcami je nezabudnuteľné. Sú to umelci svetového kalibru. Mne je smutno, že veľa ľudí si spája národ s ideológiou. Umenie tieto hranice prekonáva. Dnes tu srdce plesalo každému. Ja si to užívam ako divák. Rád by som dirigoval takých umelcov ako sú Alexandrovci, ktorý predvádzajú vrcholné umenie zemegule,“ vysvetlil s úsmevom Pavol Gašper, ktorý diriguje podtatranských Alexandrovcov. Po krátkom koncerte nechýbalo tradičné standing ovation.

Alexandrovci v popradskej ZUŠ 05/2017
4
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM