Webnoviny - Svet

Allianz v regióne s poistným 1,057 mld. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APBRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Allianz dosiahol v strednej a východnej Európe kvartálne predpísané poistné 1,057 mld. eur pri medziročnom poklese o 5 %. Ten možno podľa vyjadrení Allianzu pripísať životnému, resp. zdravotnému poisteniu, ktoré predchádzajúci rok ťažilo z jednorazového efektu na niektorých trhoch. Za prvé tri mesiace roka získal skupina viac ako 100 tisíc nových klientov a v súčasnosti tak eviduje 7,5 milióna klientov. Prevádzkový zisk zostal medziročne takmer na nezmenenej úrovni s výškou 65 mil. eur, a to aj napriek rastúcej záťaži dodatočnými krízovými daňami na niektorých trhoch.

V strednej a východnej Európe bolo hrubé predpísané poistné v oblasti neživotného poistenia v sume 774 mil. eur, kým za prvý kvartál predchádzajúceho roka to bolo 782 mil. eur. Po očistení o menové efekty poistné kleslo o 1 %. Dcérskym spoločnostiam v Českej republike, Poľsku a Rusku sa podarilo zvýšiť objem podnikania v neživotnom poistení, najmä v Poľsku a Rusku pokračovalo ich tempo rastu od štvrtého kvartálu roka 2010. Kvartálny prevádzkový zisk v objeme 46 mil. eur vzrástol o 1,5 %.

Poistné v životnom a zdravotnom poistení sa v regióne znížilo o 15,1 % na 283 mil. eur. Pod tento vývoj sa podpísali najmä spoločnosti v Poľsku a Maďarsku. V Poľsku mierne zvýšený predaj investičného životného poistenia len čiastočne kompenzoval pokles poistného z poistenia schopnosti splácať a životných vkladových produktov. V Maďarsku jednorazové poistné z investične orientovaných produktov výrazne kleslo v porovnaní s prvým kvartálom predošlého roka. Tento vývoj je zapríčinený odložením kampane o potrebe sporenia na dôchodok, ktorá je každoročne v prvom kvartáli a je veľmi úspešná, na neskoršie obdobie v tomto roku. Štvrťročný prevádzkový zisk klesol o 7 % na 20 mil. eur.

Allianz pôsobí v SR od roku 1993, keď začala svoju činnosť ako Allianz poisťovňa. Bývalú štátnu Slovenskú poisťovňu získala v júli 2002 a zlúčila sa s ňou v januári 2003.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM