Rôzne

Alžbetka z Nižnej Myšle potrebuje operáciu, jej mama bojuje za zdravie dcérky

Tam, kde zdravotné poisťovne ruku nepodajú, musia rodiny a rodičia chorých detí bojovať sami. Takým príbehom jej aj prípad Alžbetky z Nižnej Myšle.

Ilustračný obrázok k článku Alžbetka z Nižnej Myšle potrebuje operáciu, jej mama bojuje za zdravie dcérky
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Alžbetka z Nižnej Myšle má od narodenia ochrnutú pravú ruku. Rodiča s ňou absolvovali rôzne liečenia v súkromných centrách, konzultovali jej stav s lekármi doma i v Prahe. Ako to býva v mnohých prípadoch, vážnu operáciu lekári neodporúčali a keď aj, žiaden odborník si na to netrúfal.

„Náhoda však chcela, aby sme sa stretli z dievčatkom z rovnakou diagnózou, ktoré bolo už dvakrát operované v súkromnej klinike vo Viedni. Výsledky u nej sú viditeľné a o dosť lepšie ako u Alžbetky. Preto sme sa rozhodli už nepočúvať, že sa nedá nič robiť a chceli by sme skúsiť Alžbetke aj takto pomôcť. Veríme, že operácia jej výrazne zlepší zdravotný stav,“ opisuje pozadie jej mama Lucia Slovenská.

Každé euro je veľká pomoc

Operácie v zahraničí sú však drahé, a tak sa príbeh Alžbetky dostal medzi výzvy darcovského portálu ĽudiaĽuďom. Rodičia, ktorí boli rozhodnutí pomôcť svojej dcérke, potrebovali len na prvú potrebnú operáciu Alžbetky 18-tisíc eur.

Po konzultácii s lekárom vo Viedni by potrebovala Alžbetka zatiaľ dve operácie. „Tá druhá stojí 10-tisíc eur a k tomu ešte náklady na cestu, keďže je tam plánovaných viacero kontrol, čiže potrebujeme okolo 1000 eur,“ vyčíslila nákladnú operáciu a liečbu pani Slovenská.

Výzva a darcovstvo dobrých ľudí priniesli koncom novembra dobrú správu. Alžbetka má už operáciu za sebou.

„Naša vďaka patrí všetkým, čo nám pomohli povzbudením, dodali silu bojovať, všetkým za finančnú pomoc za každučké euro. Obrovské ĎAKUJEME. Naša cesta sa ešte nekončí, pred nami je niekoľko kontrol vo Viedni a taktiež ďalšia operácia o 6 mesiacov. Preto aj naďalej prosíme ľudí s obrovským srdcom o pomoc,“ hovorí Alžbetkina mama.

Príbeh dievčatka z Nižnej Myšle nájdete na portáli ĽudiaĽuďom, kde nájdete aj možnosti, ako Alžbetke a jej rodine hoc len symbolicky pomôcť. Výzva trvá do 31. decembra 2018.

O portáli

ĽudiaĽuďom.sk je prvý absolútne otvorený a univerzálny online systém darcovstva na Slovensku. Jeho základom je rovnomenný internetový portál s prehľadnou databázou výziev – žiadostí o finančnú pomoc pre fyzické, či právnické osoby, s verejnoprospešným zámerom.

Unikátnosť systému spočíva predovšetkým v jeho otvorenosti a možnosti samoorganizácie. Prevádzkovateľ nerozhoduje o tom, ktoré výzvy budú uverejnené a podporené. O úspechu rozhodujú samotní darcovia, ktorí svoje príspevky posielajú adresne vždy konkrétnemu príjemcovi. Ten dostáva vždy celú sumu daru.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM