Technológie

Americká astronautka M. E. Weber rozprávala o svojej "vesmírnej odysee" študentom Leteckej fakulty

Prednášku dvojnásobnej americkej astronautky Mary Ellen Weber si v utorok vypočuli študenti Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Ilustračný obrázok k článku Americká astronautka M. E. Weber rozprávala o svojej "vesmírnej odysee" študentom Leteckej fakulty
Zdroj: NASA

Fakulta každoročne na svoju pôdu pozýva hostí, ktorí by mohli študentov inšpirovať. O štúdium odborov zameraných na leteckú a kozmickú techniku či inžinierstvo je záujem.

Má slovenský pôvod

V prednáške sa Weber venovala budúcnosti vesmírnych technológií a vesmírneho výskumu. Hovorila aj o tom, čo vyžaduje cesta na Mars či samotný pobyt na jeho povrchu.

Let do vesmíru sa nedá k ničomu prirovnať a je to „neopísateľný pocit.“ Jedným z najlepších pocitov predstavoval podľa nej pohľad dozadu, pri ktorom videla nielen krajinu, ale najmä skutočnú Zem.

„Na svojich dvoch misiách som vo vesmíre strávila 9 a 10 dní. Najťažšia na tom bola tá zodpovednosť – cítiť na vlastných pleciach zodpovednosť za toľko ľudí, ktorých práca závisí od vás," povedala s tým, že zároveň to bola aj odmena.

Prezradila, že pozvanie prísť na Slovensko bola o to špeciálnejšie, že má z otcovej strany slovenský pôvod.

„Každý rok sa snažíme priniesť zaujímavých ľudí, ktorí by študentom poskytli pohľad, čo je možné dosiahnuť po vyštudovaní takejto fakulty so zameraním sa na letectvo a kozmické technológie,“ povedal prodekan pre rozvoj uvedenej fakulty Marek Košuda.

Nový študijný program

Letecká fakulta TUKE vlani otvorila nový študijný program Letecká a kozmická technika, a to v bakalárskom stupni štúdia.

Tento rok spustila študijný program Letecké a kozmické inžinierstvo pre študentov inžinierskeho a doktorandského štúdia. Podľa Košudu majú veľký potenciál a študenti môžu nahliadnuť aj do novovznikajúceho priemyslu.

„Veľa ľudí si to neuvedomuje, ale na Slovensku máme veľa úspešných firiem, ktoré či už v rámci projektov Európskej vesmírnej agentúry alebo pripravovaných projektov v európskom vesmírnom programe aktívne pôsobia a hľadajú študentov so skúsenosťami a vedomosťami s kozmickými technológiami,“ dodal Košuda.

Zároveň pripomenul, že dlhoročnú tradíciu vzdelávania a prípravy personálu pre potreby letectva nielen na domácom trhu odštartoval vznik vtedajšieho Leteckého učilišťa v Košiciach v roku 1959.

Absolventmi leteckého vzdelávania v Košiciach sú aj prvý európsky kozmonaut Vladimír Remek či prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM