Svet

Americké školstvo šokuje: Predmet venovaný Lady Gaga, zombíkom a dovolenke

Sťažujete sa, že mnohé deti sú nevzdelané a úroveň nášho školstva je slabá? Takí Američania by sa mali viac učiť a nemýliť si nás so Slovinskom.

Ilustračný obrázok k článku Americké školstvo šokuje: Predmet venovaný Lady Gaga, zombíkom a dovolenke
Zdroj: TASR

Kým slovenské deti majú pred sebou ešte dva týždne prázdnin, mnohé v USA už v pondelok zasadli do školských lavíc. Začiatok školského roka je v Spojených štátoch rôzny nielen od štátu k štátu, ale aj od okresu k okresu.

Niektorí žiaci základných a stredných škôl sedia v laviciach od polovice augusta, keďže prázdninovali už od júna. Mnohí ďalší sa pridali v pondelok. Iní, najmä na západnom pobreží, si prázdniny budú užívať až do začiatku septembra. Vysokoškolákom sa nový semester začne koncom augusta alebo až v polovici septembra.

Čítajte aj: Naši milionári sa boja tretej svetovej vojny a chystajú útek do USA

Idú s dobou?

So začínajúcim sa školským rokom a pokračujúcou a na intenzite naberajúcou prezidentskou kampaňou sa do centra pozornosti dostávajú aj otázky o kvalite a cene vzdelávania, najmä vysokoškolského. Pokiaľ ide o kvalitu, otázniky visia okrem iného aj nad novými predmetmi.

Niektoré univerzity v rámci držania kroku s módou a ponúkajú také predmety, ako napríklad zombíci v mainsteamových médiách, sociológia slávy a Lady Gaga, teória a dejiny videohier či americká dovolenka.

Profesori a rektori univerzít sa bránia kritike argumentom, že tieto predmety nie sú ani ľahké, ani nemenia vyučovanie na šou. Tvrdia, že názov má len prilákať mladých. Napríklad sociológia slávy a Lady Gaga je podľa nich hlavne o sociológii a kultúre slávy a Lady Gaga slúži len ako príklad. Sylabus kurzu uvádza, že počas vyučovania sa nepoužíva hudba ani videá.

Drahé školstvo

Obavy o kvalitu vzdelávania živí najmä jeho cena. Vysoké školy síce dostávajú od vlád jednotlivých štátov dotácie na prevádzku, ale svoje vzdelávanie si musí každý študent financovať sám – buď s pomocou rodičov, alebo študentských pôžičiek.

Mnohí americkí študenti končia univerzity nielen s diplomom v rukách, ale aj s nemalými dlhmi na pleciach. V závislosti od univerzity a predmetu štúdia končí americký študent univerzitu s dlhom od desiatok tisíc do niekoľko stoviek tisíc dolárov.

Čítajte aj: BRITÁNIA O SLOVENSKU: Donald Trump má manželku spod Tatier!

Podľa rozhlasovej stanice NPR majú vysokoškoláci v súčasnosti študentské pôžičky vo výške 1,3 trilióna dolárov. Navyše, školné v uplynulých rokoch rástlo rýchlejšie než granty, štipendiá či iné formy finančnej pomoci pre študentov.

V nedávnom prieskume verejnej mienky sa väčšina Američanov vyjadrila za bezplatné vzdelávanie. Zároveň však väčšina z nich nie je ochotná platiť na tento účel vyššie dane. Riešenie je v rukách budúceho prezidenta či prezidentky.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM