Peter Klimant Zo Slovenska

Americkí vojaci na našom území: Na pláne majú ostré streľby!

Americkí vojaci práve v týchto dňoch prechádzajú cez naše územie. Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR prezradil, že na pláne však majú aj ostré streľby!

Ilustračný obrázok k článku Americkí vojaci na našom území: Na pláne majú ostré streľby!
Zdroj: TASR

Americkí vojaci, ktorí v týchto dňoch prechádzajú Slovenskom na aliančné cvičenie Brave Warrior v Maďarsku, majú dnes cvičenie so slovenskými vojakmi. A na pláne sú aj ostré streľby. Uviedol to druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko.

„Vykonávajú bežnú taktiku. To znamená, zdokonaľujú sa, navzájom spoznávajú svoje zbrane, zdokonaľujú sa v spoločnej taktike a budú vykonávať ostré streľby,“ priblížil náplň výcviku Macko. Spoločné cvičenie prebieha vo výcvikovom priestore Záhorie a za Slovensko sa na ňom zúčastňujú mechanizované jednotky z 12. práporu Ni­tra.

Podľa Macka, vždy keď sa stretnú jednotky z rôznych krajín NATO, musia si zladiť svoje postupy. „Musia si zladiť aj odlišnosti v taktike tak, aby dokázali spolu pôsobiť,“ dodal. Američania by mali opustiť Slovensko v nočných až skorých ranných hodinách. „Dnes večer sformujú svoje pochodové prúdy a budú pripravení na rozkaz. Len čo dostanú rozkaz, vyrazia a v podstate pokračujú vo svojom taktickom výcviku,“ doplnil Macko.

Konvoj tvorí približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky. Američania so sebou priniesli napríklad obrnené bojové vozidla Stryker či terénne vozidlá Humvee.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM