Webnoviny - Svet

Americký triumf nad Kanadou po 50 rokoch

WEBNOVINY.SK

Američan Zach Parise (v strede) Foto: AP Photo/Bruce Bennett, PoolVANCOUVER 22. februára (WEBNOVINY) – Hokejisti USA čakali do nedele dlhých 50 rokov na olympijský triumf nad Kanadou. Naposledy pred nedeľňajšou výhrou 5:3 sa Američania v súboji so svojim veľkým zámorským rivalom tešili v roku 1960 v Squaw Valley (2:1). Odvtedy zo šiestich vzájomných duelov výber USA päťkrát prehral a raz remizoval. Oba zámorské tímy sa na ZOH stretli doteraz 16-krát, 10-krát sa z výhry tešila Kanada, trikrát Američania. Reprezentácia USA sa zo zisku troch bodov tešila deň pred 30. výročím tzv. Miracle on Ice, keď americký výber na ZOH 1980 v Lake Placide zdolal vtedajší ZSSR. „Vieme, že môžeme zdolať každého súpera. Dnes sme dali do zápasu veľké srdce,“ povedal po stretnutí obranca Brian Rafalski, autor dvoch gólov.

Americkým hrdinom sa stal predovšetkým brankár Ryan Miller, ktorý zatienil svojho náprotivka Martina Brodeura. „Stále žijeme, turnaj bude ešte dlhý. Na Millera sme vyslali množstvo striel, niektoré zákroky mal neuveriteľné. Verím, že budeme oveľa úspešnejší,“ povedal Brodeur.

Kanaďania zatiaľ na olympijskom turnaji nedosahujú výsledky, ktoré sa od nich očakávajú. Po hladkom víťazstve nad Nórskom prišlo prvé zaváhanie a nad Švajčiarskom vyhrali až po samostatných nájazdoch. S Američanmi si síce vytvorili veľký tlak, ale bez úspešnej koncovky. Javorové listy teraz čaká namiesto dňa voľna súboj o postup do štvrťfinále s Nemeckom a v prípade úspechu duel s Ruskom. Pre mnohých očakávané finále sa bude hrať už vo štvrťfinále.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM