Politika

Analytici si POSVIETILI na predvolebné programy strán pre zdravotníctvo: Najlepší ho má SaS!

Najlepší predvolebný program pre zdravotníctvo má podľa analytikov strana SaS, nasleduje Progresívne Slovensko (PS) a KDH. Na poslednom mieste skončila Republika.

Ilustračný obrázok k článku Analytici si POSVIETILI na predvolebné programy strán pre zdravotníctvo: Najlepší ho má SaS!
Zdroj: www.unsplash.com

Celkovo hodnotili deväť strán, ktoré v relevantných prieskumoch dosahujú aspoň tri percentá a zverejnili svoj oficiálny program do konca minulého týždňa.

Na štvrtom mieste sa umiestnili Demokrati, na piatom Hlas-SD, ďalej Smer-SD, Aliancia a SNS. Programy hodnotili piati zdravotnícki analytici Dušan Zachar, Martin Vlachynský, Martin Smatana, Michal Štofko a Matej Mišík, a to z pohľadu ich prínosu i komplexnosti.

V prípade strán, ktoré sa umiestnili v prvej polovici hodnotenia, analytici ocenili vyššiu kvalitu programov oproti predošlému predvolebnému obdobiu.

„Nie sú tam také extrémy ako v niektorých programoch roku 2020. Je to umiernenejšie, čo je pozitívum pre vytváranie koalícií,“ skonštatoval Smatana.

Zachar v tejto súvislosti vyzdvihol najmä SaS, PS a KDH. „Keby vyhrali, majú riešenia, na ktoré môžu nadviazať,“ povedal.

Zhody a líšenia

Analytici zhodnotili, že vyššie umiestnené strany sa zhodujú v opatreniach zameraných na dlhodobú, následnú alebo sociálnu starostlivosť. Všetky sa tiež orientujú na presun zodpovednosti za svoje zdravie na pacienta a majú tendenciu pokračovať v rozbehnutých reformách, napríklad reforme zdravotníctva.

Líšili sa napríklad pri niektorých ideových otázkach, v otázkach spoluúčasti pacienta, doplatkov a poplatkov, ale aj v téme vlastníctva niektorých kritických infraštruktúr, ako napríklad záchranná zdravotná služba.

Medzi desať najlepších ponúkaných opatrení v rámci všetkých programov analytici zaradili tie, ktoré viedli k nejakej forme decentralizácie systému, zavedeniu istej formy spoluúčasti pacienta či k dokončeniu reforiem. Medzi desať najhorších boli zaradené opatrenia vedúce k decentralizácii systému, zvyšovaniu výdavkov bez krytia alebo zoštátňovaniu vecí, ktoré dnes fungujú.

Neboli konkrétni

Všeobecne v programoch analytikom chýbalo viac konkrétnosti. „Často písali opatrenia na štýl pripravíme, zvážime, zanalyzujeme,“ priblížil Smatana. Chýbali im aj úsporné opatrenia a riešenie otázky, odkiaľ na opatrenia zobrať peniaze. Podotkli tiež, že viaceré strany mali v programe len pár bodov zameraných na zdravotníctvo.

To podľa Vlachynského ukazuje ich záujem k jednej z tém, ktorá by mala patriť medzi priority.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM