Regióny

Andrássyovci mali kaštieľ aj neďaleko Betliara: Za koľko ho dedinčania kúpili od grófa? FOTO

Dominantou obce je kaštieľ, ktorý kedysi patril Andrássyovcom. Využívali ho ako letné sídlo.

Ilustračný obrázok k článku Andrássyovci mali kaštieľ aj neďaleko Betliara: Za koľko ho dedinčania kúpili od grófa? FOTO
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rod Andrássyovcov pôsobil na Gemeri a okrem Betliara vlastnil kaštieľ i vo Vlachove. „U nás mal letné sídlo a hámor, ktorý bol pri rieke, avšak je už zbúraný,“ uviedol starosta obce Peter Pakes.

„Kaštieľ slúžil ako obecný dom, keď si ho občania od grófa kúpili za vtedajších 100 000 českos­lovenských korún. Poskladali sa a kúpili ho,“ povedal starosta.

Budova bola v žalostnom stave, keďže za prvej Československej republiky v rokoch 1922 až 1923 slúžila aj ako vojenské kasárne. „Časť priestorov sa využívala aj ako malá sála s javiskom, kde sa každoročne konali predstavenia ochotníckeho divadla. Slúžila aj na vzdelávanie mládeže po skončení povinnej školskej dochádzky a na iné spoločenské podujatia. Začiatkom päťdesiatych rokov dostal kaštieľ nové oficiálne pomenovanie kultúrny dom, tak ako všetky ostatné budovy v republike, určené na kultúrno-spoločenské účely,“ priblížil Pakes.

Obec dala kaštieľ kompletne zrekonštruovať v roku 2004 z fondov Európskej únie. „V súčasnosti slúži ako kultúrny dom pre spoločenské podujatia, svadby, schôdze, zasadania a konferencie. Máme v ňom zriadenú spoločenskú sálu, takisto aj poľovnícky salónik a nachádza sa v ňom aj expozícia zo života obce,“ povedal starosta.

Tá je podľa jeho slov rozdelená na dve časti. Jedna z nich približuje históriu baníctva. „Sú tam predmety, ktoré niekedy baníci používali, fotografie a mapy baní, ktoré sú v našom katastri. V druhej časti sú poľnohospodárske nástroje, nástroje do domácnosti, kroje a je tam aj miestnosť, ktorá vyjadruje, ako bola kedysi zariadená kuchyňa v starom dome,“ dodal Pakes.

Obrazom: Andrássyovci si okrem Betliara našli miesto i v neďalekej obci
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM