Správy Rôzne

Andrej Danko si prevzal anti-cenu Homofób roka: Dostal diplom a príručku

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) si v piatok v priestoroch NR SR prevzal anti-cenu Homofób roka za výrok o homosexuáloch.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko si prevzal anti-cenu Homofób roka: Dostal diplom a príručku
Zdroj: TASR

„Zástupcovia, ktorí mi odovzdávali cenu, sú presvedčení, že s homosexualitou sa človek rodí. Ja prijímam ich postoj, ale ako právnik a politik musím vnímať aj iné názory,“ povedal novinárom po viac ako hodinovom stretnutí s organizátormi ankety.

Organizátori Dankovi odovzdali diplom a príručku pre stredoškolákov, v ktorej podľa ich slov nájde odpovede na najčastejšie mýty o LGBTI ľuďoch. Organizátorov potešilo, že ich Danko prijal. Za šesť rokov vyhlasovania anti-ceny bol prvý, ktorý si cenu prevzal. V ankete jeho výrok získal 39 percent z 10 000 hlasov.

Podľa Aleny Krempaskej z Inštitútu ľudských práv, ktorý anketu organizoval, Danko v spomínanom výroku naznačoval, že si homosexuáli svoju orientáciu vyberajú. „Dnes sme sa mu snažili vysvetliť, že tomu tak nie je a že homosexuálna orientácia je vrodená. Takýmto podsúvaním informácií prispieva k šíreniu predsudkov voči LGBTI ľuďom,“ povedala Krempaská.

Danko pri tejto príležitosti zároveň vyhlásil, že registrované partnerstvá nepodporí. „Ak v legislatíve dáte na jednu úroveň registrované partnerstvá a manželské zväzky, potom registrovaní partneri požadujú rovnaké práva, ako majú manželia a tu sa dostávame k vážnemu problému adopcie detí,“ povedal. Nevylúčil však podporu návrhom, ktoré by umožnili partnerom nahliadať do zdravotnej dokumentácie alebo uľahčiť dedenie majetku.

Šéf parlamentu tiež vyzval predstaviteľov štátnych orgánov, osobitne verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú (nominantka Mosta-Híd), aby na verejných úradoch používali len štátne vlajky a symboly. „Štátny úrad nie je na prezentáciu kohokoľvek, ani potláčanej skupiny,“ povedal. Nepozdáva sa mu ani samotná účasť štátnych orgánov na pochode.

Danko anti-cenu dostal za výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“ Medzi nominovanými boli kňaz Marián Kuffa, poslanci Boris Kollár a Ľubomír Galko a europoslanec Branislav Škripek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM