Webnoviny - Svet

Angličania sa zdržia hlasovania pri voľbe prezidenta FIFA

WEBNOVINY.SK

Člen výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Mohamed Bin HammamFoto: SITA/APLONDÝN 19. mája (WEBNOVINY) – Anglická futbalová asociácia (FA) neodovzdá svoj hlas ani jednému z dvoch kandidátov na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Voľby sa uskutočnia 1. júna, Angličania sa zdržia hlasovania. S ich podporou teda nemôže počítať ani doterajší prezident Sepp Blatter, ani jeho katarský protikandidát Mohamed Bin Hammam.

„Rada FA dnes rozhodla, že Anglicko sa v prezidentských voľbách FIFA zdrží hlasovania. Vo svetle všeobecne známych skutočností, nedávnych aj stále existujúcich, by bolo pre FA veľmi ťažké podporiť niektorého z kandidátov,“ uviedla FA.

Postoj FA zjavne súvisí s neúspechom anglickej kandidatúry na usporiadanie MS 2018. Briti ako favoriti volieb získali v 1. kole tajného hlasovania 22-členného výkonného výboru FIFA iba dva hlasy a šokujúco vypadli z hry ako prví. Šampionát pridelili Rusku.

Minulý týždeň šéf kandidatúry David Triesman obvinil štyroch členov výkonného výboru FIFA, že požiadali o rôzne formy úplatku. V denníku Sunday Times sa zase objavili tvrdenia, že Katar podplatil iných dvoch členov exekutívy FIFA, aby hlasovali v jeho prospech o organizátorovi MS 2022.

Ferguson chce v lete získať trojicu posíl

Tréner šampióna anglickej futbalovej Premier League 2010/2011 Manchestru United Sir Alex Ferguson by chcel v letnom prestupovom termíne angažovať troch nových hráčov. Predpokladá sa, že „červení diabli“ budú chcieť nahradiť trojicu Edwin van der Sar, Gary Neville a Paul Scholes. Otázna je aj budúcnosť Owena Hargreavesa, Michaela Owena a Wesa Browna.

Fergusona však môže tešiť návrat viacerých mladíkov z hosťovaní, keď predovšetkým Danny Welbeck a Tom Cleverly presvedčili o svojich kvalitách. „Mám viacero scenárov. Niekoľko opôr skončilo alebo plánuje čoskoro skončiť a my musíme zaplátať diery vzniknuté ich odchodom,“ povedal Škót pre klubovú televíziu.

V súvislosti s očakávanou prestupovou aktivitou Man United sa v kuloároch najčastejšie skloňujú mená brankára Davida De Geu (Atlético Madrid) a dvoch záložníkov Ashleyho Younga (Aston Villa) a Wesleyho Sneijdera (Inter Miláno).

Chelsea v rámci ázijského turné aj do Malajzie

Futbalisti neúspešného obhajcu anglického ligového titulu FC Chelsea 21. júla zavítajú do Malajzie, kde odohrajú priateľský zápas s miestnym národným výberom. Stretnutie sa uskutoční na 87-tisícovom Národnom štadióne v Bikit Lalil v Kuala Lumpure a bude súčasťou medzisezónneho ázijského turné Londýnčanov. Termín duelu zatiaľ potvrdil iba singapurský organizátor ProEvents.

Chelsea má dohodnuté ďalšie na 24. júla v thajskom Bangkoku a na 27. a 30. júla v Hongkongu. Klub zo Stamford Bridge sa už v Malajzii predstavil hneď dvakrát v roku 2003. Okrem neho sa do krajiny chystá aj konkurent z Premier League FC Liverpool, ktorý má namierené tiež do Číny a Kórejskej republiky.

Počas predsezónneho turné by mali dostať príležitosť ukázať sa v kádri A-mužstva „The Blues“ aj viacerí talentovaní mladíci. V lete 2010 si atmosféru seniorského tímu vyskúšal aj slovenský mládežnícky reprezentant Milan Lalkovič, ktorý verí, že šancu dostane aj tentoraz.

„Aj ďalší ročník začnem v béčku Chelsea, klub pôjde na predsezónne turné a uvidíme, koho si kouč vyberie z rezervy,“ povedal 18-ročný Košičan pre agentúru SITA. Svoje pozície na trhu juhovýchodnej Ázie by mal prísť posilniť tiež Arsenal Londýn.

Wengera neteší nominácia Wilshera na ME 21

Tréner anglického futbalového klubu FC Arsenal Arséne Wenger vyjadril svoju nespokojnosťou nad pozvánkou pre stredopoliara Jacka Wilshera do národného výberu Albiónu do 21 rokov pre blížiace sa majstrovstvá Európy hráčov uvedenej vekovej kategórie.

Tréner Anglicka „21“ Stuart Pearce oficiálne zverejní menoslov nominovaných mladíkov až 1. júna, no Wenger na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že Wilsherovo meno nebude na zozname chýbať. Podľa Francúza ide o zbytočné a potenciálne nebezpečné rozhodnutie, pretože jeho 19-ročný zverenec sa už etabloval v seniorskom národnom výbere.

„Hráč je po sezóne veľmi vyčerpaný, vie o tom, no aj tak bude rešpektovať reprezentačnú pozvánku. V aktuálnom ročníku odohral takmer 50 duelov, je veľkým rizikom počítať s ním pre ďalší turnaj. Jeho nominácia ma neteší, ale nebudem mu klásť žiadne prekážky,“ povedal Wenger.

Kolín angažoval albánskeho mladíka

Vedenie tímu nemeckej I. bundesligy 1. FC Kolín angažovalo albánskeho mládežníckeho reprezentanta Odisa Rošiho. Nie je známa dĺžka úväzku 19-ročného stredopoliara, ktorý si doteraz obliekal dres Flamurtari Vlora, ale šéf Kolína Volker Finke povedal, že ide o „veľmi talentovaného a nádejného hráča“.

Brazílčan Damiao možno do FC Barcelona

Najnovším prírastkom do kádra španielskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona by sa mohol stať brazílsky mladík Leandro Damiao. Podľa portálu Sport.es už vedenie „Barcy“ rokuje s Internacionalom o možnom transfere 21-ročného zakončovateľa, ktorého trhová hodnota sa vraj pohybuje okolo hranice 15 miliónov eur. O Damiaa sa zaujímajú aj Benfica Lisabon, Juventus Turín či Tottenham

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM