Anna Humbert Regióny Regióny

Aničkin Parížsky zápisník: Čaro Saint Germain des Près

Štvrť, ktorú v Paríži netreba obchádzať, ale sa ňou prechádzať, je čarovné Saint Germain.

Ilustračný obrázok k článku Aničkin Parížsky zápisník: Čaro Saint Germain des Près
Zdroj: Bardejovský Reportér

Zorientovať sa v parížskych uličkách a vychytených miestach môže byť občas ťažký oriešok. Treba toho načítať a vygooglit nemálo, aby ste mali istotu, že tie skutočne zaujímavé miesta neobídete.

Dedinka v srdci Paríža

Unikátnosť Saint Germain spočíva v rôznych jeho atribútoch. Malinká akoby dedinka na ľavom brehu Seiny má signfikatívnu architektúru príznačnú spleťou nekončiacich sa, zauzlených uličiek plných prekvapení. Nájdete tu módne domy i francúzsku haute couture. Prítomné na každom rohu je tu však hlavne umenie v mnohých podobách. Súkromné galérie a antikvariáty priťahujú už desaťročia znalých zberateľov, aby práve tu našli tie jedinečné a originálne kúsky. Podobne frekventované sú i tradičné obchodíky s uznávanými a cennými ručnými výrobkami. Páčili by sa vám doma ručne maľované tapety, originálne textílie či porcelánové rúčky na dvierka? Výdobytky a nie prebytky bytového dizajnu ako dôkaz majstrovstva francúzskych rúk sú tu pre vás dostupné.

Sídlo umelcov a inteligencie

V Saint Germain sa všetko zdá byť malé a milé. Ceny prenájmu však nie sú, keďže sa jedná o jednu z najdrahších štvrtí, veď obľúbená je medzi umelcami už dlhé desaťročia. Práve tu boli totiž situované známe parížske maliarske ateliéry géniov ako Delacroix. V haussmanskych budovách sa organizovali popoludňajšie buržoazne salóny a stretnutia inteligencie. V Café de Flore polemizoval Jean Paul Sartre so Simone de Beauvoir a ulicami v bielych Repetto črieviciach vykračoval Serge Gainsburg kúpiť si cigarety. Večer sa ulice zaplnili tancachtivymi stvoreniami a jazz zaplnil ulice. Hudba a vrava ľudí je v uličkách Saint Germain dennodenne prítomná. Terasy na chodníkoch, zaplnené nielen turistami, počúvajúcimi jazzový orchester na rohu, popíjajúc lahodné víno. Zastavte sa v Chez Papa na koncert v jedinečnom prostredí nad tanierom skvelých Noix St Jacques.

Zdroj: pixabay

Gastronómia, bistronómia a žiadna anémia

O dobré jedlo v Saint Germain rozhodne nie je núdza. Popri tradičných francúzskych reštauráciach ako Le Procope, ktorý je najstaršiou parížskou stravovaciou ustanovizňou, sa tu nájde kuchyňa z celého sveta. Pre nadšencou foodie sektoru je napríklad Semilla, kde sa o stôl bojuje na telefóne aj týždne dopredu. Bistronomique alebo zmes bistro kuchyne s gastronomickou úrovňou surovín, ako Aux Près šéfkuchára Cyrila Lignaca, rozhodne stojí za návštevu. K dispozícii je samozrejme aj gastronomická kuchyňa ako originálny Atelier Joel Robuchon, skvelé talianske reštaurácie ako La Locanda či zastrčený Da Pietro a mnoho ďalších. Ak máte chuť dobre sa najesť, objaviť nové inšpirácie kulinárskeho umenia, v Saint Germain sklamaní určite nebudete.

V malinkých baroch so skvelým vínom a hudbou, takzvaných „bar a vin“ sa tlačia desiatky priaznivcov dobrej nálady nielen v piatkový večer. Pozrite si Chez Nous alebo sa zastavte v Etne, páčiť sa vám tak bude ledačo. Najlepšie a najpríjemnejšie je sa však v Saint Germain stratiť a zatúlať sa v uličkách, objaviť nové rohy a zákutia, malinké voňavé pekárničky, čarovné kaviarničky a užiť si tak nefalšovanú, autentickú atmosféru. Už máte kúpenú letenku?

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM