Webnoviny - Svet

AnimeSHOW 2010 priblíži fenomén japonskej kultúry

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Tretí ročník medzinárodného festivalu anime, comicsu, japonskej kultúry a scifi & fantasy AnimeSHOW 2010 sa uskutoční 12. a 13. marca v bratislavskom Dome Odborov pod záštitou Japonského veľvyslanectva. Cieľom je priblížiť fenomén tejto kultúry širšiemu publiku na Slovensku, ako aj priblížiť ju formou prednášok či workshopov a ukázať ju ako tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Okrem toho dáva priestor slovenským výtvarníkom a comicsovým tvorcom na prezentovanie vlastných diel.

Počas festivalu si diváci môžu pozrieť program členený podľa jednotlivých sekcií festivalu – Anime, Comics, Japonsko a Scifi & Fantasye, ktorý sa uskutoční paralelne v šiestich sekciách. Pripravený je tiež sprievodný program. Medzi hlavné ťaháky patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategórií FanArt. Súčasťou je aj súťaž zvaná Cosplay, kde sa bude súťažiť o najlepší kostým hrdinu z filmov, hier alebo anime a na záver budú návštevníci hľadať najlepšieho speváka v karaoke či tanečníka v tanečnej súťaži Dance Dance Návštevníci sa môžu tešiť na viac ako 10 filmových trhákov, akými sú napríklad Nov, Avatar, Harry Potter, District 9 či na zaujímavú prezentáciu najnovších anime filmov. Chýbať nebudú ani fantastické filmy a filmy s comicsovou, fantastickou alebo anime tematikou.

Novinkou na AnimeSHOW bude rozsiahla čitáreň manga komiksov. Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní origami, o zvykoch a bojových umeniach, o jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka.

Fanúšikovia japonskej animovanej tvorby si tiež budú môcť prevetrať svoje schopnosti v AnimeQuize alebo Manga Kvíze. Počas festivalu sa uskutoční aj krst mangy a workshop v jej kreslení. Comicsová sekcia tiež uvedie prednášky o mange, ako aj výstavu mangyzo Slovenska a zahraničia. Fanúšikovia Scifi, Fantasy a Hororu si prídu na svoje na prednáškach a besedách so známymi autormi a spisovateľmi v sekcii mini IstroCON 2010. Chýbať nebudú ani bloky o Pánovi Prsteňov, Harrym Potterovi, StarGate, Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica a Babylon 5. Nakoniec sa uskutoční súťaž o najlepšiu poviedku BestFiction 2010 a literárny workshop s odborníkmi pre začínajúcich i pokročilých autorov poviedok. Súčasťou festivalu je posedenie v čajovni alebo za spoločenskými hrami. Súťaženiachtiví návštevníci sa budú môcť zúčastniť na turnaji v kartovej hre Yu-Gi-Oh a World of Warcraft. Festival začne v piatok 12. marca o 14:00 a skončí v sobotu 13. marca o 22:00.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM