Svet Technológie Zo zahraničia

Apple varuje Trumpa: Clá na čínske tovary zdražia produkty celého koncernu

Apple varoval prezidenta Donalda Trumpa, že navrhované clá na čínske tovary, sa dotknú celého radu produktov koncernu.

Ilustračný obrázok k článku Apple varuje Trumpa: Clá na čínske tovary zdražia produkty celého koncernu
Zdroj: TASR

Trumpom navrhované clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 200 miliárd USD (172,19 miliardy eur) sa budú týkať aj hodiniek Apple Watch, slúchadiel AirPods alebo elektronického pera Apple Pencil, uviedol Apple v liste adresovanom americkému obchodnému zástupcovi Robertovi Lighthizerovi. Clá zasiahnu aj ďalšie výrobky koncernu, ako sú reproduktor HomePod, počítač Mac Mini alebo adaptéry a nabíjačky pre množstvo výrobkov. Výsledkom bude, že spotrebitelia budú musieť za produkty Apple platiť viac, uviedol koncern.

„Nie je jasné, ako clá, ktoré poškodia americké firmy a amerických spotrebiteľov, pomôžu k splneniu zámerov vlády týkajúcich sa technologických praktík Číny,“ uvádza sa v liste Apple. „Namiesto toho dúfame, že si rozmyslíte tieto opatrenia a budete sa snažiť nájsť iné efektívnejšie riešenia, ktoré prispejú k tomu, že americká ekonomika a spotrebitelia budú silnejší a zdravší než kedykoľvek predtým.“

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Trump však v sobotu (8. 9.) napísal na Twitteri, že Apple má vyrábať v USA, ak sa chce vyhnúť clám. „Ceny Apple môžu vzrásť z dôvodu rozsiahlych ciel, ktoré môžeme uvaliť na Čínu – ale existuje jednoduché riešenie, ktoré znamená nulovú daň a namiesto toho daňové stimuly. Vyrábajte svoje produkty v Spojených štátoch namiesto Číny. Hneď začnite stavať nové závody,“ uviedol Trump.

Apple by vzhľadom na vysoké marže, zisk a hotovosť nemal problém absorbovať nárast nákladov. Firma v liste neuviedla odhad, o koľko by clá zvýšili jej náklady.

Koncern v uplynulom kvartáli zaznamenal zisk 11,5 miliardy USD pri tržbách 53,3 miliardy USD a uviedol, že má hotovosť 243 miliárd USD. Apple je najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete s trhovou kapitalizáciou vyše 1 bilión USD. Firma dosahuje ročné tržby vyše 200 miliárd USD a prekonala očakávania Wall Street počas 21 z uplynulých 22 kvartálov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM