Správy Rôzne

Aprílový výkyv počasia: Opäť udrú mrazy, ktoré môžu poškodiť úrodu + VÝSTRAHY

Naše územie čaká aprílový výkyv počasia, ktorý k nám prinesie výrazné ochladenie a návrat mrazov.

Ilustračný obrázok k článku Aprílový výkyv počasia: Opäť udrú mrazy, ktoré môžu poškodiť úrodu + VÝSTRAHY
Zdroj: TASR

Ovocinári a záhradkári musia byť v pozore. Už počas noci z pondelka na utorok začne nad naše územie prúdiť studený vzduch. Počas noci teploty klesnú na celom našom území a do rána sa očakávajú minimálne teploty na úrovni +6 až 0 °C.

Nízke teploty

„Na severe územia však bude ešte chladnejšie. Teploty poklesnú na 0 až –4 °C. Nasledujúcu noc nás tak čakajú opäť mrazy a noc na stredu bude ešte chladnejšia. Mrznúť bude na ďalších miestach,“ informuje iMeteo.sk.

Teploty poklesnú na +2 až –4 °C, no na severe môže byť až pod –5 °C.

Ovocinári a záhradkári sa tak musia pripraviť na opatrenia, aby zabránili vzniku škôd na ich budúcej úrode. Otepliť by sa malo v nasledujúcich dňoch a noc na piatok by už nemala byť mrazivá.

Výstrahy pred vetrom

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý sa v utorok (14. 4.) vyskytne na väčšine Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstraha platí pre celý Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, takmer pre celý Košický kraj, okresy Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Trenčín, Prešov a Vranov nad Topľou.

Ojedinele vietor dosiahne rýchlosť v nárazoch od 65 do 70 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a danej oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádzajú meteorológovia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM