Webnoviny - Svet

Architekti nesúhlasia s výstavbou na Kalvárii

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 17. februára (WEBNOVINY) – Slovenskí architekti nesúhlasia s avizovanou výstavbou tzv. rezidenčných domov v oblasti banskobystrickej Kalvárie, ktorá je historickou a kultúrnou pamiatkou zo 17. storočia. V tejto súvislosti poslali Biskupskému úradu katolíckej cirkvi v Banskej Bystrici ako investorovi, primátorovi Ivanovi Saktorovi, ale i Ministerstvu kultúry a ďalším autoritám Otvorený list. Na tlačovej besede v Banskej Bystrici o tom dnes informoval viceprezident Spolku architektov Slovenska Igor Teplan a členovia petičného výboru na Zachovanie Kalvárie.

Architekti v liste píšu, že so znepokojením sledujú doterajší vývoj v prípade plánovanej výstavby na Banskobystrickej kalvárii. Obracajú sa na zodpovedné autority s výzvou, aby prehodnotili doterajšie postoje a aktivity smerujúce k zamýšľaným investičným cieľom. Výstavba, akokoľvek regulovaná, by priestor Kalvárie devastovala nielen z architektonicko-výtvarného a urbanistického hľadiska, ale najmä duchovne. Totalitný komunistický režim síce Kalvárii nevenoval primeranú pamiatkovú starostlivosť, avšak ani tento režim sa neodvážil tak razantne atakovať priestor v duchovnej správe vtedajšieho „triedneho nepriateľa“. Obzvlášť dôrazne a s nádejou sa preto architekti obracajú na predstaviteľov súčasného potenciálneho stavebníka Rímskokatolíckeho Biskupského úradu Banská Bystrica, aby si vypočuli čoraz silnejší protestný hlas verejnosti a ukončili práce, ktorých výsledkom by mala byť realizácia plánovaných objektov. Napriek nesúhlasu architekti zároveň vyjadrujú hlbokú úctu a vďaku za úsilie a nemalé finančné prostriedky, ktoré Biskupský úrad venoval záchrane a obnove významnej národnej kultúrnej pamiatky akou je Banskobystrická kalvária.

Architekti listom oslovili aj svojich kolegov, aby ukončili práce na projektovej príprave tohto investičného zámeru, čo im umožňuje aj Etický poriadok Slovenskej komory architektov.

Podľa názoru architektov výstavbu bytových domov na Kalvárii môže zastaviť primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor. Ten však podľa nich „nemá vôľu“ to urobiť. Podľa vyhlásenia hlavy mesta pre médiá v januári tohto roku „po právnej stránke nič nebráni plánovanej výstavbe na Kalvárii“.

Autori otvoreného listu tiež vyslovili obavu, že výstavba rezidenčných domov na Kalvárii by mohla byť precedensom, ktorý spustí výstavbu ďalších objektov na Urpíne. V priestore je pritom akútny nedostatok infraštruktúry.

V tejto súvislosti na budove Spolku architektov Slovenska v Banskej Bystrici vyvesili transparent Nestavajte na Kalvárii. Na Námestí SNP oproti Spolku architektov je sídlo Biskupského úradu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM